StoryEditor

Nemocnice denne riešia nedostupnosť liekov

09.02.2020, 23:00
Podľa Mgr. Marty Homolovej z nemocničnej lekárne HNsP Trstená taká zlá situácia s liekmi ako teraz ešte nebola.

Nedostupnosť liekov je čoraz častejšie sa vyskytujúcim problémom Slovenska, Európy a aj stoviek nemocničných zariadení. Lieky chýbajú nielen v lekárňach, ale čoraz častejšie aj v nemocniciach. Slovenské nemocničné zariadenia nedostatkové lieky riešia na dennej báze. Niektoré sa snažia predzásobiť, iné si zase niektoré liečivá, resp. ich adekvátne náhrady pripravujú sami. Jedným z takýchto zariadení je napríklad Nemocnica Komárno. „Snažíme sa niektoré lieky nahradiť tak, že ich pripravíme ako individuálne pripravovaný liek (IPL) v galenickom laboratóriu. Dokážeme tak nahradiť napr. kapsuly s obsahom metronidazolu, chloridu draselného, masť s obsahom lidokaínu, ale napr. aj čapíky s obsahom paracetamolu, metronidazolu, mikonazolu, papaverínu, alebo nedostupné očné kvapky,“ vymenovala vedúca farmaceutka nemocničnej lekárne Nemocnice Komárno PharmDr. Hajnalka Komjáthy, PhD. Okrem toho zariadenie realizuje väčšie jednorazové objednávky, aby si urobili dostatočné zásoby tých liekov, pri ktorých je to možné.

Nemocničná lekáreň FNsP J. A. Reimana Prešov problémy s nedostatkom liekov obvykle rieši tak, že zabezpečuje chýbajúce lieky prostredníctvom mimoriadneho dovozu liekov. Taktiež podľa hovorkyne nemocnice Renáty Cenkovej nahrádza lieky magistraliter prípravou liekových foriem z účinných liečivých látok – očné kvapky, kapsle, masti, čapíky, a pod.

Aj v Univerzitnej nemocnici Bratislava si vytvárajú skladové zásoby liekov, prípadne vedia v niektorých prípadoch pacientom ponúknuť alternatívu daného lieku. Podľa hovorkyne nemocnice Evy Kliskej aj v ich nemocničných lekárňach lieky nahrádzajú i individuálnou prípravou v galenickom laboratóriu lekárne. „Pripravujeme kapsuly s obsahom metronidazolu, vankomycínu, propranololu, klonazepamu, hydrogénuhličitanu sodného, ale aj čapíky s obsahom prednizónu, penu na vonkajšie použitie s obsahom dexametazónu,“ uviedla.

Podľa Mgr. Marty Homolovej z nemocničnej lekárne HNsP Trstená taká zlá situácia s liekmi, ako je teraz, ešte nebola. „Vypadne nie jeden liek z danej skupiny, ale všetky. Ako teraz zo skupiny antiulceróza-inhibítory protónovej pumpy v injekčnej forme. Kto je za takýto stav zodpovedný?,“ pýta sa a dopĺňa: „V distribučných firmách počúvame každý deň pri objednávkach výpadok výrobcu. Keď sa informujeme, ako to je v okolitých štátoch EÚ, tam lieky majú. Tak kde je chyba?“

Ako dodala, v rámci nemocničnej lekárne pripravovali napríklad metronidazolové prášky. Nedostatkové lieky sa snažia riešiť aj tak, že sa snažia mať hlavne dostatočnú zásobu liekov, mimoriadnym dovozom liekov, prípadne generickou substitúciou.

Vlastnú prípravu liekov v rámci svojej vlastnej lekárne využíva aj Nemocnica Poprad, a. s. Napríklad ide o masť obsahujúcu liečivo mupirocín, metronidazol, prednizón čípky, čípky s kombináciou fenpiveríniumbromid, kodeíniumfosfát hemihydrát, paracetamol, pitofenóniumchlorid. Vyrábali tiež dermálnu masť obsahujúcu kombináciu antibiotík (bacitracín, neomycín), ale masť už je opäť na trhu. Dnes (pozn. 16.1.) začali vyrábať ešte čípky s účinnou látkou paracetamol, ktoré sú vo výpadku. Od januára tiež používa emergentný systém dodávania liekov.

Každodenná realita

Problémy s nedostupnými liekmi rieši v nemocničnej lekárni aj FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica. „Medzi skupiny liekov, pri ktorých zaznamenávame najčastejšie nedostupnosť na trhu, patria cytostatická, antibiotiká, antivirotiká a vakcíny. Ak sú dostupné suroviny potrebné na prípravu a poznáme vhodný technologický postup, vieme pripraviť pre pacientov potrebnú liečbu. Sú to napríklad spazmolytické a antipyretické čapíky, delené prášky s obsahom antiinfektív a rôzne masti a krémy. Dokázali sme vykryť dlhodobú nedostupnosť očných kvapiek, tiež sme pripravovali aj očné masti a očné vody nedostupné na trhu,“ zhrnula hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Podľa vedúceho lekárne Nemocnice Malacky PharmDr. Petra Žáka, MPH, je nedostupnosť niektorých, často aj vitálnych liekov, žiaľ, v SR každodennou realitou. „V našej nemocničnej praxi problém s nedostatkovými liekmi riešime hlavne generickou substitúciou, terapeutickou alternatívou a vybavovaním výnimiek MZ SR na mimoriadny dovoz v SR neregistrovaného lieku, čo je však finančne i časovo veľmi náročné.“ Ako ďalej uviedol, v prípade výpadku lieku od výrobcu vedia zabezpečiť náhradný magistraliter pripravovaný liek s účinnou látkou prednizon, metronidazol a midazolam.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica opakovane rieši lieky, ktoré sú nedostupné na trhu, nie je ich možné nahradiť, a tiež lieky, ktoré sú vyradené z kategorizačného zoznamu. „Naša nemocnica nemá vlastnú lekáreň, máme zazmluvnenú externú lekáreň, ktorá zastupuje túto úlohu. Vyrába magistralitre, ale tieto lieky nie sú náhradou za originálne lieky,“ reagovala DFNsP BB.

Aj nemocničná lekáreň FNsP Nové Zámky pripravuje niektoré chýbajúce lieky na trhu pre svojich pacientov. „V poslednom období najmä nedostatkové antipyretiká, antiinfektíva a mnohé ďalšie v rôznych liekových formách,“ priblížil hovorca nemocnice Ján Baček.
„Naše pracoviská, samozrejme, riešia problémy s nedostatkovými liekmi, a to zjednotene na úrovni hlavného farmaceuta siete,“ uviedol hovorca ProCare a Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Vlastné prípravy

Pri včasnej informácii o výpadku konkrétneho lieku sa nemocničná lekáreň Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) snaží toto obdobie preklenúť zvýšením zásob alebo formou mimoriadneho dovozu neregistrovaného lieku. „Nemocničná lekáreň vyrába množstvo individuálne a hromadne pripravovaných liekových foriem a liečiv. V minulom roku išlo najmä o celoplošný výpadok očných liekov. Ich potrebu sme sčasti pre nás, ale aj pre iné ústavné zariadenia, pokryli vlastnou prípravou očných kvapiek s protizápalovým a lokálne anestetickým účinkom. Vlastnou prípravou sme tiež pokryli výpadok tabliet s antibiotickým účinkom, tiež čapíkov s antipyretickým, analgetickým, protizápalovým, laxatívnym účinkom a iné. Individuálnou prípravou dopĺňame aj liekové formy a koncentrácie liekových foriem liekov neregistrovaných alebo v minulosti deregistrovaných v SR: masti, krémy, suspenzie, sterilné roztoky, roztoky na parenterálnu výživu, inhalačné sterilné roztoky a iné,“ opísala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

V situácii s nedostatkovými liekmi sa vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina snažia liek zabezpečiť. „Komunikujeme priamo s výrobcami, dodávateľmi a individuálne riešime prípady s oddeleniami. Ak je to potrebné, využívame aj dostupné a možné alternatívy. Niektoré chýbajúce lieky sme si vyrábali sami, ako napríklad určité očné kvapky, vaginálne globule, rektálne čapíky, rôzne roztoky a iné. Aktuálne však realizujeme rozsiahlu rekonštrukciu našej nemocničnej lekárne, preto táto príprava momentálne neprebieha. Po skončení stavebných prác plánujeme prípravu obnoviť,“ zhrnula hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Chýbajúce lieky sa snažia vykryť aj v Dolnooravskej NsP Dolný Kubín. „Vyrábame metronidazolové cps, a prednisonové čípky,“ uviedla príklady dolnooravská nemocnica.

„Problém s nedostatkovými liekmi sa týka z času na čas aj našej nemocnice. Riešením býva buď nakúpenie zásob liekov vopred, alebo nakupujeme „náhradné“ lieky dovezené na mimoriadny dovoz. Pokiaľ vieme nakúpiť účinnú látku chýbajúceho liečiva, vieme si ho pripraviť aj sami. Napríklad pri výpadku tabletových foriem liekov si pripravujeme prášky, resp. suspenzie,“ reagovala Univerzitná nemocnica Martin.

Fakultná nemocnica Trnava v prípade nedostatku niektorých liekov nahrádza tieto lieky alternatívnymi liekmi, ktoré sú dostupné. Ak nastane situácia, že liek nie je možné nahradiť alternatívnym liekom, využíva možnosti mimoriadnych dovozov liekov v spolupráci s MZ. Vyrába si aj viaceré lieky, hlavne čo sa týka galenickej farmácie. „Minulý rok sme urobili niekoľko tisíc kapsúl s obsahom účinnej látky metronidazol. Podobne sa snažíme riešiť aj momentálny výpadok vaginálnych tabliet s účinnou látkou dinoprostón,“ reagovala trnavská nemocnica.

„Spektrum našej galenickej prípravy je bohaté. Ako jedna z dvoch nemocničných lekární na Slovensku (DFN a NÚDCH) pripravujeme totálnu parenterálnu výživu. Je na mieru „šitá“ každému pacientovi a neexistuje firemne vyrábaný ekvivalent. Pripravujeme kapsuly a sirupy z bežne dostupných liekov, aby ošetrujúci personál mohol podať hospitalizovaným deťom primerané dávky liekov. Farmaceutické firmy lieky s požadovanou silou či koncentráciou účinnej látky nevyrábajú. V istom zmysle slova sa dajú aj takéto prípravy považovať za náhradu chýbajúcich liekov,“ vysvetlila Detská fakultná nemocnica Košice (DFN).

Podľa nemocnice dôvody príprav niektorých IPL je aj finančná výhodnosť pre nemocnicu, prípadne ak je ošetrujúci personál nespokojný s dostupnými firemne vyrábanými produktmi. „Takto napr. mesačne pripravujeme niekoľko kilogramov EEG gélu alebo derivačnej masážnej emulzie,“ komentovala nemocnica a doplnila: „Nakúpili sme farmaceutické suroviny, aby sme nahradili dočasne nedostupné HVLP v týchto prípadoch: ibuprofénové čapíky, prednizónové čapíky, omeprazolové kapsuly a sirup, metronidazolové kapsuly, propranololové kapsuly, sirup a krém, mupirocínová masť. V niektorých prípadoch sme si vytvorili novú vlastnú receptúru – pripravovali sme masť, ktorú sme nazvali Masť na zapareniny, podľa vlastnej receptúry.“

Aj v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach sa snažia riešiť nedostatkové lieky aj vlastnou prípravou. „Ako metronidazolové cps. Riešili sme aj prednisonové čapíky. Máme veľmi kvalitné kožné oddelenie, pre ktoré pripravujeme množstvo mastí a pást. Pripravujeme rôzne prípravky, napr. tetracainové pastilky, tetracainový roztok, trimecainový roztok pre ORL – sterilné. Pre novorodenecké a detské oddelenie rôzne roztoky, prášky, suppositoria, sirupy. Rozpráškovávame niektoré lieky – tbl, cps na požadované sily. Z injekčného vancomycínu pripravujeme p. o. prášky na liečbu Clostridium difficile. Roztok methacholinu – pripravený za aseptických podmienok – na diagnostiku astmy. Pripravujeme skúmadlá pre laboratóriá – OKM, HTO, OKB. Pripravujeme popáleninovú masť ešte podľa okresného receptára. Mastný tyl na rany. Liehové prípravky – všetko pripravujeme z 96 % etanolu. Rôzne roztoky pre rehabilitáciu,“ vymenovala vlastnú výrobu nemocničná lekáreň Bojnice.

Ministerstvo zdravotníctva prípravu niektorých liekov vo vlastnej réžii nemocničnej lekárne vníma pozitívne. „Pretože ide o riešenie zabezpečenia liekov pre pacientov, napr. na určité prechodné obdobie. Takýto operatívny prístup zdravotníckeho zariadenia je v prospech pacientov a aktívne rieši aktuálny výpadok niektorého typu liekov. Individuálne pripravované lieky sú v tomto prípade optimálnym riešením,“ zhodnotila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Nevyrábajú, ale výpadky riešia

Nemocničná lekáreň NsP Veľký Krtíš sa snaží výpadkom liekov predísť tak, že každý deň monitoruje skladové zásoby jednotlivých distribučných firiem, či už cez webovú stránku, alebo telefonicky a následne realizuje väčšie jednorazové objednávky. „Keďže patríme medzi menšie nemocnice, dokážeme „prežiť polomŕtvy čas“ medzi jednotlivými výpadkami a dokážeme zabezpečiť, aby pacient neostal bez lieku. Pretože patríme medzi menšie nemocnice, naša nemocničná lekáreň si nevyrába žiadne chýbajúce lieky,“ komentovala nemocničná lekáreň Veľký Krtíš.

Ani nemocničná lekáreň Ľubovnianskej nemocnice, n. o., v Starej Ľubovni si nevyrába lieky sama.

„Riešime len dočasné výpadky liekov. Dlhodobé bývajú zriedka. Krátkodobé vykrývame generikami,“ uviedla FNsP Skalica, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 05:59