StoryEditor

Nemocnica v Spišskej Novej Vsi predstavila nový počítačový tomograf

11.09.2019, 00:00
Pribudli tak nové rádiodiagnostické možnosti na diagnostiku ochorení ciev, mozgové príhody a vyšetrenia hrubého čreva

Spišskonovoveská nemocnica dnes oficiálne predstavila nové pracovisko počítačovej tomografie (CT). Rádiológovia majú už od konca augusta k dispozícii CT technológiu s oveľa rýchlejším a presnejším zobrazovaním. Navyše radiačná záťaž sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím pre pacientov znížila o viac ako polovicu. Projekt v hodnote takmer 400-isíc eur je prvou časťou veľkej modernizácie medicínskeho vybavenia, ktorá sa postupne realizuje vďaka nenávratnému finančnému príspevku z eurofondov vo výške takmer 2,5 milióna eur. Nemocnica súčasne sprevádzkovala novú recepciu v rádiologickom oddelení.


Nové CT pracovisko, ktoré je priamo prepojené s urgentným príjmom a OAMIS (oddelenie anestéziológie a multiodborovo intenzívnej medicíny), získalo významnú technologickú novinku. Počítačový tomograf vďaka 128-vrstvovému zobrazovaniu zrýchľuje vyšetrenia a lekárom poskytuje oveľa presnejšie výstupy pre diagnostiku. To, čo pri pôvodnom desaťročnom 16-vrstvovom prístroji trvalo desiatky sekúnd, zaberie dnes už iba sekundy. „Najviac však oceňujem zníženie radiačnej záťaže pre pacienta o viac o 50%. Pre zdravia každého človeka je to veľmi dobrá správa,“ zdôraznila MUDr. Zuzana Wolfová, primárka rádiologického oddelenia nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves.

Nová technológia pomôže nemocnici zaviesť nové diagnostické výkony v oblasti angiografie, pri cievnych mozgových príhodách a ochoreniach hrubého čreva. Na CT pracovisku sa pacienti vyšetrujú priebežne a bez čakacích lehôt.

„Som veľmi rada, že nám podarilo úspešne zrealizovať prvú časť modernizácie medicínskeho vybavenia financovaného z eurofondov. Prvý projekt si vyžiadal náklady takmer 400-tisíc eur. Tento rok máme ešte naplánovanú dodávku 64 elektricky polohovateľných lôžok, ktorú budú určené pre intenzivistické oddelenia a pre chirurgické odbory. Najväčšia časť z celkovo schváleného objemu takmer 2,5 milióna eur bude dodaná v priebehu budúceho roka,“ doplnila Renáta Šuláková, riaditeľka nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves.

V nemocnici majú pribudnúť nové anestéziologické prístroje, digitálny röntgen a ultrazvuk, operačné stoly a svetlá či artroskopická veža.

„Pomôže nám to rozšíriť aktuálne veľmi žiadanú miniinvazívnu chirurgiu, ktorá prispieva k zníženiu trvania nutnej rekonvalescencie pacienta a ku skráteniu dĺžky hospitalizácie,“ podotkla R. Šuláková. Nové prístrojové vybavenie dostanú aj detské a novorodenecké oddelenie, vrátane jednotiek intenzívnej starostlivosti. Pribudnú tak napr. monitory vitálnych funkcií, výhrevné a intenzivistické lôžka či inkubátory. „Ročne sa na Slovensku rodí čoraz väčší počet patologických novorodencov, najmä detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou a predčasne narodených detí. Špeciálne prístrojové vybavenie pomáha novorodencom lepšie zvládnuť náročný proces adaptácie,“ zdôvodnila riaditeľka.

Podiel vlastných financií siete nemocníc Svet zdravia na eurofondových projektoch predstavuje minimálne 10% a súkromný prevádzkovateľ pokrýva aj všetky potrebné náklady na stavebnú prípravu.


Pri príležitosti otvorenia nového CT pracoviska nemocnica prestavila ešte jednu významnú novinku. V spolupráci so zdravotnou poisťovňou Dôvera vybudovala novú recepciu na rádiologickom oddelení.

„Pacienti sa museli doteraz registrovať a objednávať pri neosobnom okienku, čo z nášho pohľadu už dnes nepredstavovalo požadovanú úroveň služieb nemocnice. Za finančnej pomoci nášho partnera spúšťame na tomto frekventovanom oddelení recepciu, ktorej celkový prístup bude pre návštevníkov osobnejší a príjemnejší. V našej nemocnici máme odskúšané, že kultúrnejšie prostredie pozitívne vplýva na celkovú atmosféru a rovnako aj vzťahy medzi zdravotníkmi a pacientami,“ uzavrela riaditeľka nemocnice. Celkové náklady si v tomto prípade vyžiadali vyše 12-tisíc eur.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 12:47