StoryEditor

Najväčší potenciál úspory je vo využívaní generických liekov

08.10.2019, 00:00
Organizátori podujatia vyzdvihli, že VšZP v roku 2018 vypísala prvú verejnú súťaž nie na konkrétny liek, ale účinnú látku

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) začala ako prvá zdravotná poisťovňa na Slovensku s centrálnym obstarávaním biosimilárnych liekov a generík. Tento postup pozitívne hodnotili odborníci v rámci odbornej diskusie v Bratislave, na ktorej Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) predstavil najnovšiu analýzu stavu a možností využívania generických a biosimilárnych liekov u nás.

Organizátori podujatia vyzdvihli, že VšZP v roku 2018 vypísala prvú verejnú súťaž nie na konkrétny liek, ale účinnú látku. Keďže víťazom tohto a nasledujúcich tendrov sa stali výrobcovia biosimilárnych liekov, INEKO odhaduje, že intenzívnejším využívaním dostupných biologicky podobných liekov sa VšZP len v tomto roku podarí získať 3,3 milióna eur. Vstup biosimilárnych liekov do kategorizácie stláča totiž nadol ceny liekov s rovnakou účinnou látkou, vďaka čomu bude možné podľa výpočtov INEKO ušetriť v zdravotníctve 23 – 30 miliónov eur ročne. Takto usporené peniaze zabezpečia liečbu pre väčší počet vážne chorých pacientov.

V priebehu minulého roka prišlo na Slovensko 15 nových biosimilárnych liekov. Presne toľko ich do mája t. r. vstúpilo na trh, čím sa portfólio biologicky podobných liekov u nás rozšírilo na 24. Z celkového počtu biosimilárov registrovaných v Európskej liekovej agentúre je teda na Slovensku aj vďaka aktívnemu prístupu VšZP už dostupných 44,4 % z nich. INEKO v tejto súvislosti hovorí o pokroku a dobrej správe pre Slovensko, ale jeho analytici zároveň upozorňujú, že úspory by mohli byť ešte vyššie, a to až 59 – 77 miliónov eur.

Odporúčajú preto zvýšiť transparentnosť verejných súťaží takými legislatívnymi zmenami v nastavených pravidlách, ktoré spružnia ich fungovanie a zvýšia motiváciu výrobcov a dodávateľov biosimilárov uchádzať sa o vstup do kategorizácie. Potrebné je taktiež revíziou zosúladiť výšku úhrad za lieky s rovnakou molekulou s rôznou cestou podania.

Najväčší potenciál úspory je vo využívaní generických liekov. Napriek tomu podiel spotreby generických liekov na Slovensku vo finančnom i hmotnom vyjadrení klesá. Kým v roku 2008 podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dosahovalo Slovensko najvyšší podiel v spotrebe generík, v roku 2017 sa tento podiel už pohyboval len na úrovni 27,1 %, čiže mierne nad priemerom 16 krajín EÚ s dostupnými dátami. Vyšší podiel generík ako Slovensko majú všetky štáty V4, ale napríklad aj Kanada, Nemecko, Spojené kráľovstvo a najmä susedné Rakúsko, kde spotreba generík dosahuje až 50,2 %.

Ako zastaviť plytvanie?

Jedným z opatrení, ktoré navrhuje INEKO, je väčšia zainteresovanosť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na predpisovaní a vydávaní finančne dostupnejších liekov s rovnakou účinnou látkou.

„Aj keď medzinárodné odborné štúdie jednoznačne potvrdzujú, že biosimilárne a generické lieky sú pre pacienta rovnako účinné a bezpečné ako originálne lieky, medzi požiadavkami poskytovateľov prevažujú konkrétne lieky nad účinnými látkami,“ priblížil prax riaditeľ odboru liekovej politiky VšZP Daniel Ferianc.

Keďže rozhodovanie založené na dôkazoch patrí k najúčinnejším spôsobom, ako zvýšiť podiel spotreby biosimilárov a generík, účastníci diskusie sa zhodli na potrebe bonifikácie tých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí sa touto cestou uberajú. Zdôraznili ďalej, že kľúčovým opatrením je osveta a vzdelávanie lekárov i pacientov. Čím viac presvedčivých informácií o výhodách a rizikách generickej a biosimilárnej liečby dostanú, tým väčší je predpoklad, že tieto lieky budú vo vyššej miere predpisovať a užívať.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 02:33