StoryEditor

Najnovšia inovácia v liečbe mozgových aneuryziem vo svete už aj na Slovensku

02.07.2020, 00:00
Bratislavské centrum ho môže používať ako tretie v Európe a desiate na svete

V dňoch 10. až 15. júna 2020 boli v bratislavskej nemocnici CINRE úspešne ošetrení prví štyria pacienti s nálezom mozgových aneuryziem pomocou embolizačného zariadenia Vantage. Toto zariadenie predstavuje aktuálne najmodernejšiu technologickú inováciu pre bezpečné vyliečenie mozgových výdutí bez chirurgického otvárania hlavy.

Spomínané inovatívne zariadenie, ktoré je určené na presmerovanie toku a kontrolované vyradenie mozgovej výdute z obehu, bolo prvýkrát na svete použité pred 3 mesiacmi. V súčasnosti s ním na Slovensku pracuje intervenčné neurorádiologické pracovisko v nemocnici CINRE. Centrum ho môže používať ako tretie v Európe a desiate na svete.

"Aktuálne máme v Európe najviac ošetrených pacientov touto supertechnológiou, ktorá nám umožňuje ešte viac posunúť bezpečnostný profil liečby tohto inak mimoriadne smrteľného ochorenia", povedal riaditeľ nemocnice a intervenčný neurorádiológ MUDr. Ivan Vulev. Ako ďalej priblížil, rozdiel medzi doteraz používanými embolizačnými zaradeniami a novým systémom je zásadný. "Je to opäť veľký krok intervenčnej medicíny v prospech pacienta dopredu," dodal I. Vulev, ktorý bol aj hlavným operatérom a je medzinárodným školiteľom v endovaskulárnej liečbe.

Nemocnica plánuje novou technológiou ošetriť ďalších pacientov a následne sa podeliť s ich skúsenosťami aj s inými pracoviskami vo svete, ktoré majú o túto unikátnu endovaskulárnu liečbu veľký záujem a chcú ju čím skôr zaviesť do praxe.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 11:57