StoryEditor

Na vyšetrenie u endokrinológa sa čaká takmer rok

04.03.2019, 23:00
Dôvodom je dlhodobý nedostatok špecialistov, v Banskobystrickom kraji je tento problém najvypuklejší

Odborníci v špecializácii endokrinológia chýbajú na celom Slovensku, výrazný nedostatok je ich práve na strednom Slovensku. V Banskej Bystrici pôsobia 4 endokrinologické ambulancie, v celom kraji ich je celkovo 15. V krajskom meste však pacienti čakajú na vyšetrenie celé mesiace.

Aj dlhšie ako pol roka

„Reálna lehota na prvovyšetrenie je v endokrinologických ambulanciách približne 6 mesiacov. Samozrejme, lekár uprednostňuje akútne prípady, vtedy je táto lehota kratšia,“ uviedla Marcela Glevická, vedúca odboru komunikácie Banskobystrického samosprávneho kraja.

Podobnú lehotu potvrdili aj zdravotné poisťovne. Pacienti však reálne môžu čakať aj dlhšie. Na problém nás upozornila jedna z pacientok, ktorá na prvovyšetrenie čaká už 7 mesiacov, na rad príde až v máji. Jedna z ambulancií v súkromnom stredisku v Banskej Bystrici potvrdila, že nových pacientov už vôbec neprijíma, a to práve pre dlhé čakacie lehoty. Vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta nám aktuálne ponúkli termín koncom tohto roka.

„Súhlasím s tým, že pol roka až rok je veľmi dlhá čakacia lehota, a to aj v prípade, že nejde o akútne diagnózy. Okrem toho je pre lekára veľmi ťažké rozhodnúť, či stav pacienta dovoľuje čakať rok alebo nie, najmä ak ho vybavuje telefonicky a nevyšetrí ho. Berie tým na seba to, že ak sa stav pacienta náhodou skomplikuje, môže byť braný na zodpovednosť,“ vyjadrila sa prof. MUDr. Ivica Lazúrová, DrSc., viceprezidentka Slovenskej endokrinologickej spoločnosti.

Chýbajú lekári

Dôvodom dlhších čakacích lehôt je najmä nedostatok špecialistov. „V okrese Banská Bystrica evidujeme dopyt po tomto type zdravotnej starostlivosti,“ uviedol Matej Štepianský zo ZP Dôvera. Samotný Banskobystrický kraj vníma potrebu zazmluvniť v krajskom meste ďalšieho poskytovateľa, avšak bez úspechu. „Aktuálne neevidujeme žiadosť ďalšieho poskytovateľa o otvorenie endokrinologickej ambulancie,“ dodala Marcela Glevická.

Kým sa nový lekár nenájde, čakacie lehoty sa zrejme neskrátia. „Jeden z objektívnych dôvodov dlhých čakacích lehôt je nedostatok endokrinológov a endokrinológia bola MZ SR zaradená medzi odbory, kde je akútny nedostatok lekárov. Konkrétne v Banskobystrickom kraji je tento nedostatok najvypuklejší,“ dodala viceprezidentka Slovenskej endokrinologickej spoločnosti. Všetky zdravotné poisťovne majú na úrovni krajov zazmluvnených dostatok špecialistov a napĺňajú tak verejnú minimálnu sieť, a to aj v Banskobystrickom kraji.

Možnosť rozšíriť ju priamo v krajskom meste však nateraz vraj nemajú. „V spomínanej Banskej Bystrici VšZP v tomto roku neeviduje žiadny záujem zo strany poskytovateľov zdravotnej starostlivosti o uzatvorenie, resp. rozšírenie zmluvy v odbornosti endokrinológia,“ vysvetlila VšZP. Nová ambulancia by však mala vzniknúť v Ružomberku, ktorý je od Banskej Bystrice vzdialený 55 kilometrov. Najväčšia poisťovňa má na Slovensku zazmluvnených 199 endokrinológov, no sama priznáva výpadky v sieti. „Na úrovni okresov nie je táto sieť rovnomerne rozmiestnená, v dôsledku čoho sa stáva, že špecialisti v jednotlivých regiónoch Slovenska objednávajú pacientov na vyšetrenie v rôznych termínoch. Niekde pacienti čakajú na vyšetrenie niekoľko dní alebo týždňov, inde aj niekoľko mesiacov, čo je prípad Banskej Bystrice.“

Pomôže viac študentov?

Nedostatok špecialistov je na Slovensku vo viacerých odboroch. Podobný problém pociťuje celá Európa. „Pristúpili sme k zvýšeniu vzdelávacích kapacít, keďže ich pomerovo zostáva v rezorte dostatočne vysoké percento, ale celkovo ich študuje nedostatočné množstvo v závislosti od súčasnej prestarnutej zdravotnej pracovnej sily a demografického vývoja populácie. Takisto ďalším krokom je aj rezidentský program, kde rezidentské štúdium plánujeme rozšíriť pre lekárov o špecializačné odbory – neurológia, chirurgia, kardiológia, ortopédia, vnútorné lekárstvo, detská psychiatria, urgentná medicína, anestéziológia, intenzívna medicína,“ uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Tento krok sa však v praxi odrazí až v dlhšom časovom horizonte.

Ďalšími možnými opatreniami sú aj zrušenie limitov pre ambulancie a zvýšenie kompetencií všeobecných lekárov. K tomuto kroku už rezort pristúpil.

„Určitým riešením okrem zvýšenia počtu endokrinologických ambulancií je aj skutočnosť, že od roku 2018 je uvoľnená preskripcia tyroxínu, lieku na substitučnú liečbu hypotyreózy, teda nedostatočnej produkcie hormónov štítnej žľazy, pre praktického lekára na rok. Takže pacienti s hypotyreózou nebudú musieť navštevovať endokrinológa raz za pol roka, ale iba raz ročne. Tým by sa mali endokrinológom uvoľniť časy pre nových pacientov,“ vysvetlila prof. MUDr. Ivica Lazúrová, DrSc., viceprezidentka Slovenskej endokrinologickej spoločnosti.

Čakacie lehoty sú problémom vo viacerých špecializáciách. Rezort vraj chystá opatrenia aj v tomto smere. Podrobnosti však zatiaľ neuviedol. „Ministerstvo zdravotníctva má záujem o to, aby pacienti čakali na vyšetrenia či zákroky čo najkratšie. Pracujeme na tom, aby sa rozšíril zoznam, kde budú jasne stanovené lehoty pre pacientov. Konsenzus všetkých zainteresovaných subjektov v tejto oblasti považujeme však za nevyhnutný, preto špecifikujeme detaily,“ uzavrela hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 04:28