StoryEditor

Na koronavírus zomrel prvý Európan

21.02.2020, 23:00
Ochorenie, ktoré spôsobuje wuchanský koronavírus, sa šíri v severnom Taliansku

V Taliansku podľahol 80-ročný muž ochoreniu Covid-19. Ide o druhé úmrtie v Európe, ale je to prvé úmrtie koronavírusom Európana. Ďalší ľudia sú hospitalizovaní, celkom sa infekcia potvrdila u dvadsiatich ľudí. Kým v Číne, odkiaľ sa vírus začal šíriť, počet nových prípadov klesá, v iných krajinách sa situácia zhoršuje. Južná Kórea hlási po piatku takmer dvojnásobný počet prípadov, prudký nárast zaznamenal aj Irán.

Taliansko

V nemocnici v Padove zomrel muž po desaťdňovej hospitalizácii, kde ho pôvodne prijali s iným druhom ochorenia. Jeho úmrtie oznámil v piatok (21.2.) večer taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza. Ide o prvú obeť koronavírusu v Taliansku a druhú v Európe, zároveň ale prvýkrát podľahol ochoreniu Európan. Predchádzajúca obeť bol čínsky turista, ktorý zomrel v Paríži.

Celkovo zaznamenalo severné Taliansko podľa La Repubblica dvadsať nových prípadov. Najväčší počet nakazených - šestnásť - je v Lombardii, tri prípady evidujú úrady v oblasti Veneto, ďalší v Laziu.

U 38-ročného Taliana z mesta Codogno hlásili lekári vážny priebeh ochorenia, jeho stav sa ale už mierne zlepšil. Nakazila sa aj jeho manželka, rodinný priateľ, ľudia, ktorí sa s ním stretli v bare a na bežeckých pretekoch, a tiež zdravotníci. Nikto z nich nenavštívil Čínu, potvrdený bol tak prvý prenos koronavírusu medzi ľuďmi v Európe.

Taliansky premiér Giuseppe Conte uviedol, že sú v karanténe všetci, ktorí prišli s chorými do kontaktu. "Prijali sme všetky opatrenia na najvyššej preventívnej úrovni. Musíme pokračovať v monitorovaní a byť pripravení prispôsobovať rôzne opatrenia," reagoval na situáciu premiér. "Dúfam, že sa to nepotvrdí, ale overujeme všetky prípady ľudí, ktorí prišli do kontaktu s infikovanými, počet by sa mohol zvýšiť o niekoľko ďalších prípadov. Dúfame, že nie, ale dôležité je prípady ohraničiť a urobiť všetky opatrenia, aby sa zabránilo šíreniu," informoval G. Conte.

V zhruba desiatich lombardských mestách, odkiaľ nakazení pochádzajú a kde sa pohybovali, platí obmedzenie vychádzania, minimálne do utorka budú zatvorené školy a športoviská. Obmedzenie sa týka približne 50-tisíc ľudí v menších mestách. Rušia sa aj tradičné karnevaly a počas noci boli kvôli podozreniu na nákazu zastavené dva vnútroštátne vlaky, u cestujúcich boli vykonané preventívne testy. V štrnásťdňovej izolácii sú aj tí, ktorí sa vrátili z Číny, píše Corriere della Sera.

Podľa talianskych médií bol prenášačom vírusu 28-ročný muž, ktorý v januári navštívil Čínu, a s o desať rokov starším Talianom sa potom niekoľkokrát stretol. Nákaza sa u neho nepreukázala, test na vírus má teraz negatívny, nákazu ale mohol prenášať v uplynulých dňoch. Lekári u neho vykonávajú testy na protilátky proti koronavírusu, ak sa u neho nepotvrdí, budú musieť začať hľadať nového pacienta nula.

Šírenie

V juhokórejskom meste Tegu prepuklo v piatok ochorenie u 131 ľudí. Ide o najhoršie zasiahnutú oblasť v krajine, kde bolo v piatok pozitívne testovaných celkom 142 ľudí. Počas jediného dňa sa počet nakazených takmer zdvojnásobil, celkovo Južná Kórea eviduje 346 infikovaných ľudí. Ochoreniu v krajine zatiaľ podľahli dvaja ľudia. Štát zaviedol prísne opatrenia. V piatok napríklad zostali zatvorené školy, zakázané boli aj niektoré zhromaždenia.

Podobný vývoj zaznamenal aj Irán. V krajine, kde na ochorenie koronavírusom zomreli už štyria ľudia, je teraz 18 nakazených, z nich 13 pribudlo v piatok.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že je vývoj v Iráne mimoriadne znepokojujúci. "Znepokojujú nás prípady bez jasnej epidemiologickej súvislosti, ako je možnosť nákazy pri cestovaní alebo kontaktom s ľuďmi, u ktorých sa nákaza potvrdila," povedal. Upozornil, že sa zužuje príležitosť zabrániť šíreniu vírusu.

V Číne sa situácia upokojuje. Počet ľudí, ktorí v piatok ochoreli, poklesol na 397 zo štvrtkových 889. Zomrelo 109, o deväť menej ako vo štvrtok.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 02:30