StoryEditor

Na Filipínach sa po 19 rokoch od vymiznutia objavila obrna

24.09.2019, 00:00
Ministerstvo zdravotníctva v krajine potvrdilo ochorenie u trojročného dievčaťa z Lanao del Sur

Filipínske ministerstvo zdravotníctva oznámilo nové prepuknutie obrny, vysoko nákazlivej choroby, ktorá bola vo väčšine krajín sveta odstránená. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) Filipíny zaradila medzi krajiny bez obrny pred 19 rokmi. O situácii informovalo WHO.

Ministerstvo zdravotníctva v krajine potvrdilo ochorenie u trojročného dievčaťa z provincie Lanao del Sur na juhu krajiny, prítomnosť vírusu sa zistili aj v odpadových vodách v hlavnom meste Manile a vo vode v provincii Davao.

Situácia v krajine znepokojila WHO a Detský fond OSN (UNICEF), organizácie zároveň prisľúbili pomoc s podávaním vakcín deťom, ktoré choroba najviac ohrozuje. "Kým zostane infikované hoci aj jediné dieťa, hrozí, že sa obrnou nakazia ďalšie deti v krajine i za jej hranicami," uviedla zástupkyňa UNICEF pre Filipíny Oyun Dendevnorovová.

Posledný prípad obrny sa na Filipínach objavil v roku 1993. A v roku 2000 bola krajina vyhlásená za oblasť bez výskytu detskej obrny. Proti tomuto vírusovému ochoreniu, ktoré môže viesť k ochrnutiu a ďalším celoživotným komplikáciám, neexistuje žiadna liečba. Ochorenie tak možno úplne eliminovať dôkladným preočkovaním populácie. WHO však upozorňuje, že na Filipinách v posledných rokoch zaočkovanosť neustále klesá.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 23:43