StoryEditor

​Ministerka Kalavská navrhuje odvolanie predsedu ÚDZS

04.10.2019, 00:00
Dôvodom sú podozrenia v súvislosti s výberovým konaním na prideľovanie licencií pre záchranky.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa rozhodla podať návrh na odvolanie na predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Potvrdila to hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. „Príčinou sú závažné dôvody, ktoré vzbudzujú pochybnosti o správnosti postupu Úradu v procese výberového konania,“ objasnila Z. Eliášová.

K rozhodnutiu došlo na základe stretnutia s Slovenskou komorou zdravotníckych záchranárov, ktoré bolo v utorok 1.10., a na základe iných dostupných informácií. V súvislosti s medializovanými informáciami týkajúcimi sa výberového konania ministerstvo zdravotníctva podalo 9. septembra 2019 podnet na Generálnu prokuratúru, ktorým sa zaoberá Národná kriminálna agentúra. O preskúmanie zákonnosti postupu pri výberovom konaní požiadal prokuratúru aj ÚDZS.

Hovorkyňa dodala, že ministerstvo sa nebude bližšie vyjadrovať k podrobnostiam predmetného podania ani súvisiacim úkonom a informáciám, „a to napriek tomu, že obsah týchto medializovaných informácií je znepokojujúci.“

ÚDZS v júni vyhlásil výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií ZZS pre 328 bodov. Najviac – 107 získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Záchranná zdravotná služba Bratislava dostala 94 povolení a Záchranná služba Košice 57 staníc.

Denník Sme informoval o možných prepojeniach členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Predseda ÚDZS Tomáš Haško odmietol podozrenia zo zaujatosti členov výberovej komisie. Trvá na tom, že výberové konanie zrealizoval profesionálne, zodpovedne a v súlade so zákonom.

Zdravotnícke noviny upozornili aj na problematické personálne zabezpečenie staníc záchrannej zdravotnej služby spoločnosťou LSE - Life Star Emergency, ktorá získala vo výberovom konaní najviac, až 107 staníc.

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov vzala na vedomie návrh na odvolanie predsedu ÚDZS. „Komora nebude komentovať samotné zloženie výberovje komisie a priebeh tendra, no zároveň je potrebné zopakovať, že v tejto výberovej komisii nemalo zastúpenie Operačné stredisko ZZS, ktoré riadi záchranky v celej krajine a napríklad ani komora záchranárov, ktorá zastrešuje všetkých záchranárov pracujúcich v záchrannej zdravotnej službe,“ uviedla komora v tlačovej správe.

Zmena legislatívy

Ministerstvo zdravotníctva zároveň pripravuje návrh na zmenu súčasnej právnej úpravy, ktorého predmetom bude nastavenie takých pravidiel a postupov v procese výberového konania na obsadenie ambulancií záchrannej zdravotnej služby, ktoré nebudú vzbudzovať žiadne pochybnosti o zákonnosti, transparentnosti tohto procesu a vylúčia akékoľvek podozrenia.

Tieto zmeny má ministerka zdravotníctva predstaviť ako konkrétny návrh zákona na jesennej schôdzi Výboru NR SR pre zdravotníctvo. Najbližšie rokovanie výboru sa uskutoční 9. októbra 2019.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 17:59