StoryEditor

​Menovanie nového predsedu Úradu pre dohľad do volieb je otázne

23.02.2020, 23:00
Komisia vybrala z 11 uchádzačov troch kandidátov, ktorých odporučí predsedovi vlády na zváženie pri výbere kandidáta na pozíciu predsedu ÚDZS.

Na výzvu ministerstva zdravotníctva pre záujemcov o funkciu predsedu Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zareagovalo 11 záujemcov. Informoval o tom predseda vlády a zastupujúci minister zdravotníctva Peter Pellegrini, ktorý zriadil komisiu zloženú zo zástupcov asociácií nemocníc i pacientskych organizácií. „Je taká širokospektrálna, čiže nie sú to úradníci ministerstva zdravotníctva mnou nominovaní,“ zdôraznil P. Pellegrini.

Členovia komisie mali vyhodnotiť, či prihlásení záujemcovia spĺňajú podmienky zákona o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou, podľa ktorého má predseda ÚDZS okrem iných podmienok mať najmenej sedemročnú prax v oblasti zdravotného poistenia, práva, finančného trhu alebo v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti, z toho najmenej dva roky praxe v riadiacej, vedeckej alebo pedagogickej funkcii. „Uvidím, ako dlho to bude trvať, či ešte vymenujeme toho človeka do volieb alebo až po nich,“ dodal premiér.

Hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová pre Zdravotnícke noviny potvrdila, že komisia vybrala z uchádzačov troch kandidátov, ktorých odporučí predsedovi vlády poverenému riadením ministerstva zdravotníctva na zváženie pri výbere kandidáta na pozíciu predsedu spomínaného úradu. O koho ide, rezort nezverejnil. „Pre zachovanie transparentnosti výberu nebudeme v tejto chvíli mená zverejňovať,“ uviedla hovorkyňa.

„Konkrétne termíny nebudeme v tejto chvíli bližšie špecifikovať,“ reagovala Z. Eliášová na otázku, kedy podá zastupujúci minister zdravotníctva návrh vláde na menovanie nového predsedu ÚDZS.

Prvá žaloba

ÚDZS je bez predsedu od októbra minulého roka, keď vláda po medializovanom výberovom konaní odvolala Tomáša Haška z funkcie. Úrad odvtedy vedie jeho zástupca Ján Kohútik. Vydané povolenia sú už právoplatné. Prokuratúra skúma niekoľko podnetov kvôli podozreniam z netransparentného prideľovania povolení.

Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci, ktorá prišla o ambulanciu záchrannej zdravotnej služby, podala správnu žalobu. Žiada súd, aby preskúmal zákonnosť rozhodnutia zástupcu predsedu ÚDZS. Žalobu pripravuje ďalšia nemocnica, ktorá rovnako neuspela pri odvolaní a prišla o záchranku.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 02:34