StoryEditor

​Liečba demencie ultrazvukom? Pripravujú sa klinické skúšky

21.01.2019, 23:00
Pri experimentoch na myšiach neboli potrebné ďalšie lieky

Testovanie prelomovej ultrazvukovej techniky, ktorá by mohla oddialiť účinky demencie, sa začne v Brisbane v Austrálii koncom roka výskumníkmi z University of Queensland. Nová liečebná technika bola už úspešne otestovaná na zvieratách. O pokroku vo výskume informovala The University of Queensland Australia.

Ultrazvuk

Vedecký tím vyvinul prelomovú metódu liečby Alzheimerovej choroby a demencie. „Táto technológia dočasne otvára hematoencefalitickú bariéru na odstránenie toxických proteínových plakov z mozgu, úspešne zvrátila príznaky Alzheimerovej choroby a obnovila funkciu pamäti na zvieracích modeloch,“ priblížil riaditeľ Queensland Brain Institute profesor Pankaj Sah.

Austrálsky objav funguje tak, že sa do krvi vstreknú malé vzduchové mikrobublinky, ktoré dajú sa do určitej miery ovládať ultrazvukom, ktorý ich dokáže rozťahovať a zmršťovať. Vzniknuté vibrácie dokážu otvoriť hematoencefalitickú bariéru pre lieky, ktoré majú zlikvidovať toxické amyloidné proteínové plaky v mozgu.

Prvá fáza bezpečnostného klinického skúšania je naplánovaná na koniec roka 2019.

Lieky

Realizované experimenty na myšiach dokonca odhalili, že toxické plaky môžu vyčistiť aj samotné cielené ultrazvukové vlny. Ďalšie lieky už potom následne nie sú potrebné.

„Ultrazvukové vlny oscilujú mimoriadne rýchlo, pričom aktivujú imunitné bunky mozgu, tzv. mikrogliá. Tie potom odstránia amyloidné plaky, ktoré ničia mozgové synapsy,“ vysvetlil jeden z výskumníkov profesor Jürgen Götz.

Na výskum je vynaložených 30 miliónov dolárov, z toho 10 miliónov podporilo ministerstvo zdravotníctva. Konečným cieľom výskumu je vývoj malých osobných ultrazvukových zariadení, ktoré by sa mohli používať nielen na liečbu, ale aj na prevenciu týchto ochorení.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 20:58