StoryEditor

Lekárske fakulty plánujú prijať viac zahraničných medikov ako vlani

24.07.2019, 00:00
O zvýšení počtu slovenských študentov všeobecného lekárstva ešte nie je rozhodnuté

Minulý rok v júli požiadal premiér Peter Pellegrini lekárske fakulty o dodatočné prijatie ďalších 185 študentov medicíny. Vysoké školy dostali na tento účel dva milióny eur. Či dôjde aj tento rok k opätovnému zvýšeniu počtu slovenských medikov v prvých ročníkoch, nie je zatiaľ jasné.

Plány prijímania na odbor všeobecné lekárstvo však hovoria, že fakulty počítajú s vyšším počtom zahraničných medikov ako vlani. Napríklad LF UK v Bratislave prijala v akademickom roku 2018/2019 na všeobecné lekárstvo 360 študentov v slovenskom jazyku a 166 v anglickom jazyku. Na akademický rok 2019/2020 je plánovaný počet študentov všeobecného lekárstva v anglickom jazyku 200. Jesseniova LF v Martine vlani prijala 183 slovenských a 141 zahraničných prvákov, tento rok plánuje 150 študentov v slovenskom a 150 zahraničných študentov.

Financie

Dekan LF UK prof. MUDr. Juraj Šteňo, DrSc., vysvetľuje, že dôvodom medziročného zvýšenia počtu zahraničných študentov sú financie. „Dotácie zo štátneho rozpočtu po odrátaní nákladov na energie, tovary a služby pokrývajú len 42 percent mzdových nárokov fakulty. Aby sme mohli vôbec fungovať a mohli vôbec učiť v slovenskom jazyku, potrebujeme vzdelávať aj študentov v anglickom jazyku. Snažíme sa udržiavať istú hranicu. Sú fakulty, kde je viac ako polovica zahraničných študentov, my ich máme necelú tretinu. Zahraniční študenti sú samoplatcovia a vďaka tomu môžeme dofinancovať činnosť fakulty,“ uviedol dekan LF UK. Zdôraznil, že si uvedomuje nedostatok slovenských lekárov.

„Snažíme sa prijať čo najviac študentov v slovenskom jazyku, no sme limitovaní možnosťami priestorovými, technickými a personálnymi. Minulý rok sme mali stanovený počet 320 na všeobecné lekárstvo, napokon sme ich prijali 360. Na tento rok sme naplánovali 330 študentov v slovenskom jazyku. Keď prišla výzva od pani ministerky zdravotníctva, znovu sme zvážili, čo sa dá urobiť, aby kvalita štúdia neklesla. Výsledok je, že môžeme prijať znovu 360 slovenských študentov, ale s podmienkou, že dostaneme účelové dotácie. Lekárska fakulta UK v Bratislave opakovane ponúkala zníženie počtu študentov prijímaných na výučbu v anglickom jazyku na polovicu, o toľko viac by sme prijali slovenských študentov. Zatiaľ naša ponuka nebola využitá. Od minulého roka boli dotácie lekárskych fakúlt v ČR zvýšené o 30%. My zatiaľ čakáme. Teraz je rad na ministerstve zdravotníctva a školstva,“ uzavrel prof. Šteňo.

LF UPJŠ Košice zvýši počet študentov všeobecného lekárstva z plánovaných 220 na 240. Na štúdium v anglickom jazyku vlani prijali 227 medikov, tento rok je plán 200.

Ministerka Andrea Kalavská považuje nárast počtu zahraničných študentov medicíny za „zlý trend“. „Chápem lekárske fakulty, prečo to robia – je to kvôli finančným prostriedkom. Bola by som veľmi rada, keby na lekárske fakulty prijímali viac slovenských študentov. Treba si uvedomiť, že je to rezort školstva. Jediné, čo môžem, je upraviť pomer anglických a slovenských študentov na rezortnej Slovenskej zdravotníckej univerzite, ktorá prijíma viac slovenských študentov,“ informovala ministerka.

Dekanov všetkých štyroch lekárskych fakúlt oslovila so žiadosťou, či sú schopní zvýšiť počty po slovensky hovoriacich študentov medicíny a koľko by ich to stálo. Na základe týchto podkladov sa urobila analýza údajov o možnostiach zvýšenia počtu prijatých študentov na jednotlivé zdravotnícke odbory.

„Momentálne ešte nie je rozhodnuté o zvýšení finančných prostriedkov, resp. o možnosti zvýšenia počtu prijímaných študentov,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 07:18