StoryEditor

Lekári z tretích krajín ponúkajú pomoc v slovenských nemocniciach

06.05.2020, 00:00
Termíny konania doplňujúcej skúšky boli pre pandémiu presunuté na jeseň

Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku už v marci ponúkla ministerstvu zdravotníctva pomoc 38 zdravotníkov, ktorí sú ochotní nastúpiť ako dobrovoľníci do slovenských nemocníc. „Sú medzi nimi anestéziológovia, pediatri, všeobecní lekári, chirurgovia. Väčšina je z Bratislavy, ďalej sú tam zdravotníci aj z Nitry, Košíc,“ hovorí Alona Kurotová, členka správnej rady Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku. Zdravotníkov z krajín mimo EÚ, ktorí žijú a pracujú na Slovensku, je podľa nej oveľa viac, ale nie všetci prejavili ochotu pracovať zadarmo. A. Kurotová tvrdí, že 90 percent z nich ovláda slovenčinu na vysokej úrovni.

Problémom v prípade lekárov z krajín mimo EÚ je uznanie dokladov o vzdelaní. Na list poslaný ministerstvu zdravotníctva v marci asociácia nedostala odpoveď. „Ministerstvo zdravotníctva pozitívne vníma iniciatívu zahraničných lekárov a odborníkov v zdravotníctve zapojiť sa do činnosti v rámci slovenského zdravotníctva. Požiadavka asociácie je na ministerstve zdravotníctva v riešení,“ potvrdila hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová.

Uznanie dokladov

Pripomenula, že oblasť uznávania odborných kvalifikácií piatich kľúčových zdravotníckych povolaní – lekár, zubný lekár, sestra, farmaceut a pôrodná asistentka – je na Slovensku regulovaná smernicou Európskeho parlamentu a Rady 2005/36/ES o uznávaní odborných kvalifikácií.

„Pôsobnosť uznávania dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikáciách je transponovaná do právnych predpisov v pôsobnosti Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Ministerstva zdravotníctva SR. Aplikácia uvedenej smernice, ani smernica transponujúcich právnych predpisov nebola vzniknutou situáciou obmedzená. Napriek tomu, uvedomujúc si závažnosť aktuálnej situácie, budeme v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR hľadať riešenia, ako počas núdzového stavu aspoň čiastočne umožniť zahraničným lekárom na území Slovenska legálne pomôcť slovenskému zdravotníctvu, tak aby nedošlo k porušeniu práva EÚ,“ uviedla Z. Eliášová.

Preložený termín

V marci sa mali na Jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine konať doplňujúce skúšky pre povolania lekár a zubný lekár. V záujme predchádzania vzniku a šírenia koronavírusu bola skúška zrušená. „Predbežne sa plánuje v polovici októbra 2020,“ informovala dekanka JLF UK v Martine prof. MUDr. A. Čalkovská, DrSc. Na marcový termín skúšky pre povolanie lekár sa prihlásilo 39 uchádzačov, pre povolanie zubný lekár 21 uchádzačov z tzv. tretích krajín. Na október sú naplánované doplňujúce skúšky aj na LF UPJŠ v Košiciach.

Ministerstvo zdravotníctva v pripravovanej legislatíve počíta s dočasnou odbornou stážou, ktorá umožní pracovať v slovenskom zdravotníctve za presne stanovených podmienok napríklad aj zahraničným zdravotníkom. „Následne po jej skompletizovaní budeme o detailoch informovať,“ dodala hovorkyňa MZ.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 05:45