StoryEditor

Lekári vymierajú. Pacienti musia cestovať desiatky kilometrov

17.11.2013, 23:25

Ak potrebujú rodičia z okresu Námestovo detského špecialistu, musia cestovať 32 kilometrov do Dolného Kubína či do 70 kilometrov vzdialeného Martina. Podobne to majú aj v Brezne, odkiaľ musia ľudia za rehabilitáciou prejsť 42 kilometrov do Banskej Bystrice. Prípady takejto „pacientskej turistiky“ budú vraj pribúdať. Ambulantní doktori totiž vymierajú, v niektorých regiónoch ich je veľa, inde chýbajú.

Asociácia súkromných lekárov preto navrhla novú mapu špecialistov. „Problémy sú najmä na vidieku. Špecialisti tam odchádzajú od pacienta smerom do centra. Náš návrh kopíruje potrebu pacienta,“ povedal viceprezident asociácie Ondrej Kusý.

Ešte v januári svoj návrh predložili ministerstvu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. To sa k návrhu a ku konkrétnym krokom zatiaľ nechce vyjadriť, keďže nemá hotové všetky analýzy.

Viac kompetencií

Problém s rozložením špecialistov už začala riešiť štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Tá sa chce na regióny pozerať nielen cez nastavenie minimálnej siete, ale aj potreby pacientov. „Ak vieme, že počet onkopacientov nám pribúda viacej na juhu ako na severe, možno by stálo za to rozmýšľať, že tam potrebujeme viac onkológov. Podľa súčasnej siete by sme mali mať rovnaký počet na 100-tisíc obyvateľov na juhu ako na severe,“ povedal generálny riaditeľ poisťovne Marcel Forai.

Okrem nového rozmiestnenia špecialistov, chce asociácia presadiť aj zvýšenie kompetencií všeobecných doktorov. Na Slovensku sa totiž zvyšuje počet pacientov, ktorých o 10 až 15 rokov podľa prezidenta asociácie Ladislava Pásztora bude toľko, že špecialisti sa o nich nezvládnu postarať sami. „Preto hovoríme o potrebe zosilnenia sektoru lekárskych špecialistov. Tí by sa mali venovať zložitejším otázkam medicíny a ich význam bude tiež narastať,“ povedal.

 

Prichádzajú prvé zmeny

Podľa všeobecného lekára z Prešova Dušana Liptáka všetci skladajú atestačnú skúšku a sú teda pripravení zvládnuť rozšírenie kompetencií. „Nemusí to znamenať, že by sa predĺžili čakacie doby pred našimi ambulanciami. Množstvo výkonov ako napríklad vyšetrenie CRP (odhalí, či je infekcia vírusová,pozn. red.) hravo zvládne aj zdravotná sestra,“ tvrdí Lipták. Rozšírenie kompetencií by podľa neho mohli aj zatraktívniť ich odbor. Dnes je na Slovensku len málo mladých obvodných doktorov. Do 29 rokov sú podľa asociácie len traja. Lekárov nad 80 rokov je vyše 20.

Hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková hovorí, že na rozširovaní kompetencií pracujú.

Od nového roka by sa mali aplikovať do praxe, zatiaľ však nebudú také široké, že by napríklad všeobecní lekári mohli šiť drobné chirurgické rany, ako navrhovali. „V úvodnom slede začíname s rozšírením kompetencií v rámci kardiologických vyšetrení. Následne, ako sa budú dovzdelávať lekári aj v rámci rezidenčného modelu, sa postupne budú rozširovať kompetencie aj všetkým ostatným lekárom,“ priblížila Čižmáriková.

Viac o zdravotníctve čítajte na portáli Mediweb

01 - Modified: 2005-09-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Noví členovia dostanú menej peňazí
01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:54