StoryEditor

Krv je potrebná aj počas pandémie

20.04.2020, 00:00
Na odberových pracoviskách sa zaviedla pre darcov možnosť objednať sa na konkrétny čas

V dôsledku mimoriadnej situácie spôsobenej prebiehajúcou infekciou a rozvojom epidémie ochorenia COVID-19 zaznamenala Národná transfúzna služba (NTS) SR na svojich pracoviskách značný pokles darcov krvi. Priemerne ide až o 74-percentný pokles za celú SR.

„Aj napriek tomu, že v nemocniciach sú pozastavené elektívne operácie, stále v nemocniciach musia prebiehať výkony, ktoré zabezpečujú zdravotnú starostlivosť pre všetky akútne stavy a takisto stavy, ktoré neznesú odklad,“ reagoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ide najmä o onkologických a hematologických pacientov, pacientov na traumatológii, úrazovej chirurgii, gynekológii a taktiež pacientov so srdcovocievnymi ochoreniami. A taktiež sú to pacienti čakajúci na transplantáciu.

Opatrenia

NTS v súvislosti s pandémiou COVID-19 zaviedla prísnejšie hygienické a preventívne opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu.

„Rozdelila by som ich na dve základné časti, a to na darovanie krvi a spracovanie krvi,“ priblížila generálna riaditeľka NTS Renáta Dundová, ktorá informovala o opatreniach a zavedených zmenách.

Darovanie krvi

Darcovia môžu prísť na odberové pracovisko iba s ochranným rúškom alebo prekrytím tváre. Povinná je dezinfekcia rúk, meranie teploty darcu a vyplnenie tzv. checklistu.

„Darca dostane tri základné kontrolné otázky. Prvá otázka je, či nebol za posledných 14 dní v zahraničí. Druhá otázka, či nebol za posledných 14 v kontakte s osobou, ktorá bola v zahraničí alebo momentálne je v karanténe, alebo trpí akýmkoľvek respiračným syndrómom. Tretia otázka je, či náhodou darca momentálne, resp. v horizonte 14 dní nemal nejaké respiračné problémy, či je to suchý kašeľ, dýchavičnosť, zvýšená teplota, zimnica, bolesti v krku, bolesti svalov alebo problémy typu hnačka, alebo zvracanie,“ zhrnula R. Dundová.

Následne proces darovania krvi prebieha štandardným spôsobom. NTS na odberových pracoviskách zaviedla pre darcov tzv. časenky. „Zavedenie časeniek znamená, že každý darca krvi má možnosť objednať sa na konkrétny a presný čas, aby sme minimalizovali veľkú koncentráciu ľudí na jednom mieste,“ vysvetlila riaditeľka NTS.

Následne riaditeľka NTS informovala o pozastavení činnosti mobilných odberov, pokiaľ nebude ukončená pandémia. NTS v súčasnosti kontaktuje darcov iba telefonicky, zrušila hromadné SMS na darovanie krvi, pretože nie je možné vyhodnotiť, či sa darca nenachádza v karanténe.

Spracovanie krvi

„Koronavírus podobne ako chrípka je respiračnou nákazou, nie je to nákaza krvná a k dnešnému nebol potvrdený žiaden prípad prenosu tohto koronavírusu krvnou transfúziou na ľudí. Aj napriek tomu, že ide o kvapôčkovú nákazu, ktorá prioritne napáda respiračný trakt, prijali sme najprísnejšie bezpečnostné opatrenia tak, ako aj všetky krajiny Európskej únie a sveta, pretože ide o celosvetovú pandémiu,“ uviedla R. Dundová.

Červené krvinky majú životnosť alebo exspiráciu 42 dní, dávajú sa do povinnej karantény na 14 dní do chladiacich boxov. Darca je povinný počas 14 dní po odbere oznámiť NTS zhoršenie svojho zdravotného stavu, ak by k nemu došlo, krv sa následne zlikviduje. „Až po období 14 dní, keď prejde krv karanténou, môže byť vyexpedovaná do nemocníc pacientom, ktorí momentálne túto krv potrebujú,“ povedala R. Dundová.

Krvné doštičky majú exspiráciu 5 dní, resp. do 5 dní musia byť podané pacientovi. „Nevieme splniť karantenizáciu 14 dní, a preto sme pristúpili k metóde tzv. patogénnej inaktivácie, prostredníctvom ktorej vieme zlikvidovať baktérie a vírusy, ktoré sa nachádzajú v krvnom vaku, kde sú naše krvné doštičky,“ vysvetlila riaditeľka NTS.

Čo sa týka krvnej plazmy, tak plazma štandardne podlieha 4-mesačnej karanténe. Pacientovi je podávaná až po 4 mesiacoch. A má exspiráciu až 3 roky. Riaditeľka NTS ubezpečila, že zásob krvnej plazmy je v SR dostatok.

Na záver vyzvala, že zásoby krvi treba dopĺňať neustále, aby si pacienti boli istí, že budú mať krvi dostatok, ak ju budú potrebovať. „Zavedenie časeniek má veľký význam nielen v tom, že chránime darcov krvi, ale taktiež že budeme riadiť spotrebu krvných prípravkov a počty darovaní tak, aby krv bola zabezpečená kontinuálne každý týždeň, každý deň počas celého obdobia pandémie,“ uzavrela R. Dundová.

„Krv je nenahraditeľná tekutina, preto chcem vyzvať všetkých ľudí, aby sa v tejto mimoriadnej situácii rozhodli ísť darovať krv, bez ktorej sa veľká časť operačných výkonov nedá realizovať,“ apeloval na záver aj minister zdravotníctva.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 10:38