StoryEditor

Kritika na Svetovú zdravotnícku organizáciu silnie

23.04.2020, 00:00
Výhradám za neskorú reakciu na pandémiu čelí aj americký prezident Donald Trump

Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) sa od jej založenia pred 72 rokmi pripisuje napríklad eradikácia kiahní, takmer úplné odstránenie iných chorôb vrátane lepry a onchocerkózy. Podľa portálu National Review tieto úspechy spôsobujú, že súčasný úpadok svetovej organizácie je o to hanebnejší.

Upozornenia

Už koncom decembra minulého roku čínsky lekár Li Wenliang varoval pred prepuknutím choroby pripomínajúcej ťažký akútny respiračný syndróm (SARS), ktorý v roku 2003 vyvolal pandémiu. Podľa National Review sa verejní zdravotníci spoliehajú na vnímavosť lekárov, akým bol Li Wenliang, ktorých včasné varovania bránia šíreniu smrteľných chorôb. Ako je známe, čínske úrady na Li Wenliangovu výzvu nereagovali, predvolali ho však na Úrad pre verejnú bezpečnosť vo Wu-chane s obvinením, že urobil nepravdivé vyhlásenia a narušil verejný poriadok.

Do polovice januára už čínski lekári vedeli, že COVID-19 sa šíri medzi ľuďmi, ale 14. januára WHO uviedla, že „neexistuje jasný dôkaz o prenose nového koronavírusu z človeka na človeka“.

O dva týždne neskôr generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus odletel do Pekingu na stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťinpchingom. Riaditeľ WHO po stretnutí pochválil čínske úrady za „stanovenie nového štandardu na kontrolu prepuknutia choroby“ a ocenil ich „otvorenosť pri zdieľaní informácií“.

Keď krízový štáb WHO 23. januára diskutoval o tom, či vyhlásiť pre COVID-19 núdzový stav v oblasti verejného zdravia, medzinárodní pozorovatelia definitívne zdiskreditovali čínske reportované zdravotné údaje. Podľa portálu sa však riaditeľ WHO T. A. Ghebreyesus na tieto údaje odvolával pri argumentácii proti vyhláseniu mimoriadneho stavu, a to napriek námietkam ostatných členov štábu. Toto rozhodnutie oddialilo mobilizáciu zdrojov verejného zdravia na celom svete.

Člen krízového štábu John Mackenzie pripísal oneskorenie vyhlásenia „veľmi zlému vykazovaniu a veľmi zlej komunikácii“ zo strany Čínskej komunistickej strany (ČKS). National Review podotýka, že po konečnom vyhlásení globálneho stavu zdravotnej núdze 30. januára T. A. Ghebreyesus naďalej chválil Čínu. Až do 20. februára tvrdil, že čínske kroky „spomaľujú šírenie koronavírusu do zvyšku sveta“.

Kritika

Keď americký prezident Donald Trump 31. januára obmedzil cestovanie z Číny do USA, T. A. Ghebreyesus reagoval, že „to môže mať za následok nárast strachu a stigmy s malým prínosom pre verejné zdravie“. Portál National Review však hodnotí, že toto rozhodnutie zabezpečilo USA drahocenný čas.

Podľa portálu WHO poskytla štúdiu čínskej dezinformácie a podporovala pomalú reakciu Číny na jej domáce ohnisko, ktoré podľa štúdie University of Southampton pravdepodobne spôsobilo 20-násobný nárast počtu prípadov.

Po ohlásení takmer 400-tisíc prípadov a takmer 13-tisíc úmrtí americký prezident D. Trump kritizoval WHO za zlyhanie počas pandémie choroby COVID-19. Na sociálnej sieti tiež vyjadril údiv nad tým, že WHO „je z veľkej časti financovaná USA a napriek tomu sa z nejakého dôvodu veľmi zameriava na Čínu“. National Review tiež uvádza, že Peking prispieva do rozpočtu WHO iba polovičnou mierou ako USA.

„Našťastie som odmietol ich (WHO) počiatočnú radu, aby sa nechali hranice s Čínou otvorené,“ zhodnotil americký prezident a následne sa pýtal, prečo WHO dala USA „také zlé odporúčanie“.

D. Trump pritom začiatkom roka Čínu tiež opakovane chválil za to, ako zvláda epidémiu, ktorej ohniskom bolo mesto Wu-chan. Neskôr začal kritizovať nielen Čínu, ale aj WHO. Táto kritika však prišla v čase, keď aj samotný D. Trump začal čeliť výhradám za neskorú reakciu na počiatočné príznaky pandémie na území USA. Americký prezident vtedy ešte tvrdil, že riziko jej vypuknutia v USA je nízke.

Taiwan

Aj na stránke National Review sa uvádza, že vplyv Číny na WHO je výhodný a Kongres by mal prešetriť tento vplyv. Podľa portálu by USA mali využiť rozsiahle financovanie organizácie na požadovanie transparentnosti. Portál National Review tiež naznačil, že Čína podporila riaditeľa v roku 2017, keď ako jeden zo svojich prvých krokov na čele organizácie ubezpečil Číňanov, že bude dodržiavať politiku jednotnej Číny.

Na túto skutočnosť upozornil aj slovenský europoslanec Michal Šimečka na sociálnej sieti. „V závere januára WHO zvolala krízové zasadnutia. Pozvala všetky štáty, ktoré mali aspoň jedného infikovaného – okrem Taiwanu. Čína ho zablokovala. Taiwan ako nečlen OSN, samozrejme, nie je ani členom WHO. Prevažná väčšina štátov sveta vrátane Slovenska a EÚ uznáva politiku jednotnej Číny. Zvykli ho však pozývať so štatútom pozorovateľa. Tentoraz nie: pritom expertíza a informácie Taiwanu mohli pomôcť celému svetu,“ uviedol M. Šimečka.

Úspech Taiwanu v udržaní nákazy spočíva v zavádzaní prísnych lekárskych kontrol a karantény pre pasažierov z Číny ešte pred tým, ako bol oficiálne deklarovaný prenos vírusu z človeka na človeka. Krajina masívne vyrábala a rozdávala svojim obyvateľom respirátory a zakázala export zdravotníckeho materiálu. Do Wu-chanu vyslala vlastný tím expertov, ktorý priniesol správy o prenose vírusu na čínskych zdravotníkov a o hroziacej epidémii.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 06:47