StoryEditor

Gastroenterológovia žiadajú legislatívne zmeny

10.11.2019, 23:00
Účasť na skríningu kolorektálneho karcinómu sa zatiaľ pohybuje v priemere okolo 25 percent.

Slovenskí gastroenterológovia žiadajú také zmeny v legislatíve, ktoré by zabezpečili dostupnú bezbolestnú kolonoskopiu pre každého pacienta, ktorý si ju zvolí za formu skríningu. „Dvetisíc Slovákov ročne zomrie zbytočne,“ vyhlásil na margo počtu úmrtí na rakovinu čreva prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., gastroenterológ a vedecký sekretár Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti (SGS).

Slovensko je totiž krajinou s druhým najvyšším výskytom onkologických ochorení čriev v Európe, v úmrtnosti mužov je dokonca na čele rebríčka. SGS preto víta spustenie pilotného projektu pozývacieho populačného skríningu, upozorňuje však, že sa dá urobiť aj viac.

Vo výzve, ktorú SGS adresovala ministerstvu zdravotníctva a zdravotným poisťovniam, žiadajú napríklad novelizovať legislatívne požiadavky na vybavenie gastroenterologického pracoviska pre vykonávanie analgosedácie a celkovej anestézie v súlade s klinickou praxou a následne zabezpečiť adekvátnu úhradu kolonoskopie v analgosedácii alebo v celkovej anestézii formou jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

„Kolonoskopia je oveľa presnejšia diagnostická a zároveň aj terapeutická metóda. Zisťuje sa pri nej prítomnosť polypov a nádorov, pričom zachytí 100 % prípadov rakoviny, a to aj tých vo včasnom, liečiteľnom stave,“ upozornil doc. MUDr. Martin Huorka, CSc, prezident SGS.
Podľa údajov Národného onkologického inštitútu (NOI) získaných z viacerých zahraničných štúdií je zrejmé, že najväčší prínos rôznych stratégií skríningov má práve skríningová kolonoskopia (raz za 10 rokov), ktorá dokáže odvrátiť až 83 % úmrtí.
Skríningové vyšetrenia odhaľujú skoršie, liečiteľné štádia rakoviny. Všeobecne platí, že čím je štádium ochorenia vyššie, tým finančne náročnejšia je aj starostlivosť o pacienta, ktorá zahŕňa ambulantné výkony, lieky, hospitalizácie či chirurgické zákroky. Ročné náklady spojené s kolorektálnymi karcinómami predstavujú podľa NOI 70 mil. eur ročne, pričom 78 % nákladov je spojených s 3. a 4. štádiami ochorenia a trend celkových výdavkov je stúpajúci.

Podľa informácií NOI, ktoré získal zo zahraničných údajov, je skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka nákladovo efektívny a stratégia preventívnej kolonoskopie ponúka zo všetkých skríningových stratégií najlepšiu hodnotu za peniaze.

Anestézia

Ako upozornili gastroenterológovia, mnohí pacienti považujú kolonoskopické vyšetrenie za nekomfortné a bolestivé, a preto si žiadajú anestéziu. Tú si však musia hradiť sami, navyše nie je možná na každom pracovisku. Podľa gastroenterológov zvýšiť záujem a účasť na preventívnej kolonoskopii by okrem lepšej informovanosti a osvety určite pomohli aj presné a adekvátne pravidlá úhrad analgosedácie pre bezbolestné endoskopické vyšetrenia. „SGS sa dlhodobo usiluje o úhrady analgosedácie alebo celkovej anestézie pri kolonoskopii, tak ako je to štandardom v modernej Európe, o podporu primárnych skríningových kolonoskopií najmä v rizikových populáciách, ale i o účinnú osvetu o preventívnej kolonoskopii,“ uviedol prof. T. Hlavatý, PhD., a dodal, „s pracovníkmi ministerstva zdravotníctva i zdravotných poisťovní prebehlo už mnoho neformálnych rozhovorov na tieto témy, zatiaľ však bez zmeny stavu“.

„VšZP na vybraných gastroenterologických pracoviskách uhrádza pri kolonoskopii aj anestéziu. Takéto pracoviská máme zazmluvnené už niekoľko rokov a ich počet sa aj vzhľadom na skríning postupne zvyšuje. V súčasnosti ide o 27 poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti v odbornosti gastroenterológia. Na týchto pracoviskách poistenec za anestéziu nedopláca,“ reagovala hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová.

Aj Union zdravotná poisťovňa podľa hovorcu Mateja Neumanna v súčasnosti už uhrádza vyšetrenie kolonoskopie v celkovej anestézii. Nejde však o plošnú úhradu na všetkých pracoviskách, keďže je podľa jeho slov potrebné zohľadniť, okrem anestéziologického rizika konkrétneho pacienta, či konkrétne gastroenterologické pracovisko disponuje potrebným personálnym a materiálno-technickým zabezpečením na poskytovanie analgosedácie v celkovej anestézii. Ak by však došlo k zmene zákona, na úhradu je pripravená. „Po novelizácii legislatívnych požiadaviek gastroenterologického pracoviska na vykonávanie analgosedácie v celkovej anestézii je Union zdravotná poisťovňa pripravená zabezpečiť adekvátnu úhradu kolonoskopie v analgosedácii alebo v celkovej anestézii aj formou jednodňovej zdravotnej starostlivosti každému gastroenterologickému pracovisku, ktoré požiada o takúto úhradu a zároveň naplní všetky príslušné legislatívne požiadavky,“ dodal hovorca Union.

O zmenách sa neuvažuje

Ministerstvo zdravotníctva víta odbornú diskusiu o zlepšovaní kvality pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. „V rámci ‚štandardného postupu pre výkon prevencie populačného skríningu‘ (autori Hrčka, Hlavatý) sa vykonávanie analgosedácie a celkovej anestézie neuvádza ako štandardný postup. Zatiaľ je predčasné hovoriť o legislatívnych zmenách, aj s prihliadnutím na to, že vítaná by bola zhoda odborníkov na prínose a presných kritériách používania analgosedácie a celkovej anestézie u každého pacienta,“ dodala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Ako dodala, „MZ SR nedisponuje reprezentatívnym prieskumom medzi pacientmi, ktorí podstupujú kolonoskopie, aby sme vedeli kvantifikovať skutočnú populačnú potrebu u pacientov pre účel legislatívnych a systémových zmien“.
Tejto téme je podľa Z. Eliášovej v budúcnosti možné sa venovať, napríklad v rámci spoločného projektu SRSS s názvom IMPLEMENTATION OF EU COLORECTAL CANCER SCREENING GUIDELINES WHITHIN THE SCREENING PROGRAMMES IN ITALY, ROMANIA AND SLOVAKIA, do ktorého je SR v súčasnosti zapojená.

Štandardné postupy by mali byť podľa MZ SR založené na dôkazoch, ide o tzv. „evidence based“ prístup. „MZ SR víta výzvu SGS spolupracovať na vytvorení štandardného postupu, ktorý v maximálnej možnej miere zohľadní nové vedecké poznatky, aspekty kvality, ale aj systémové možnosti v rámci podmienok u nás – napríklad zvýšenie časovej dĺžky výkonu, dostupnosť anestéziológov, kontraindikácie celkovej anestézie a podobne,“ uviedla.

Čo sa týka účasti na skríningu, ktorý sa rozbehol od januára, v priemere je účasť 25 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 23:10