StoryEditor

Fakultná nemocnica Trnava rozširuje diabetologickú ambulanciu

05.08.2020, 00:00
Špecialisti v odbore diabetológia budú poskytovať komplexnú starostlivosť pre pacientov s ochorením diabetes mellitus, prediabetickým syndrómom a pre tehotné ženy s cukrovkou.

Diabetes mellitus alebo cukrovka významne zvyšuje riziko závažných ochorení ako srdcový infarkt, cievna mozgová príhoda, zlyhanie obličiek alebo upchávanie ciev dolných končatín. Odhaduje sa, že v súčasnosti týmto ochorením trpí skoro 10 % populácie a ich počet sa bude v budúcnosti len zvyšovať.

Fakultná nemocnica Trnava aj z tohto dôvodu rozširuje diabetologickú ambulanciu, ktorá je súčasťou Kliniky vnútorného lekárstva. „Na ambulancii budú pôsobiť lekári, špecialisti v odbore diabetológia a budú poskytovať komplexnú starostlivosť pre pacientov s ochorením diabetes mellitus, prediabetickým syndrómom a pre tehotné ženy s cukrovkou“, uviedol hovorca FN Matej Martovič.


Ambulancia úzko spolupracuje s inými špecialistami (cievny chirurg, angiológ, rádiológ) za účelom moderného riešenia komplikácií, ktoré ochorenie prináša ako diabetická noha, obezita a zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi. Lekári sú držiteľmi certifikátu Ministerstva zdravotníctva SR, ktorý umožňuje nastavenie na inzulínovú pumpu a CGM systém (kontinuálny monitoring cukru v krvi) v ambulantných podmienkach.

Ako dodal M. Martovič, ambulancia bude fungovať päť dni v týždni. Ordinačné hodiny sú od 07:00 do 15:00 hod. Na vyšetrenie sa pacient môže objednať telefonicky alebo osobne v ambulancii.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 08:00