StoryEditor

Druhým štátnym tajomníkom na ministerstve zdravotníctva bude lekár zo zahraničia

16.05.2020, 00:00
Minister zdravotníctva Marek Krajčí potvrdil, že do tejto funkcie navrhne MUDr. Petra Stachuru.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí bude mať dvoch štátnych tajomníkov. V rozhovore pre Zdravotnícke noviny potvrdil, že do tejto funkcie navrhne MUDr. Petra Stachuru. „Je to lekár, ktorý pôsobí v zahraničí a vzhľadom na koronakrízu nemohol pricestovať skôr,“ uviedol.

Od 1. apríla 2020 je štátnou tajomníčkou MZ SR JUDr. Ing. Jana Ježíková, ktorá pred nástupom na ministerstvo pôsobila ako riaditeľka odboru zdravotníctva Bratislavského samosprávneho kraja.

MUDr. P. Stachura, MBA, sa na Slovensko vrátil po 16-ročnom pôsobení v Nemecku a Rakúsku. Do zahraničia odišiel v roku 2004 krátko po skončení štúdia medicíny na LF UPJŠ v Košiciach. Pôsobil na klinikách anesteziológie a intenzívnej medicíny v nemeckom meste Görlitz (2004-2009) a na klinike v Bayreuthe (2009-2017). Súbežne pracoval na oddelení paliatívnej medicíny v Univerzitnej nemocnici v Erlange (2014-2016). Naposledy pôsobil na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny v Landesklinikum Sankt Pölten v Rakúsku.

Je členom tímu expertov nezávislej platformy Za lepšie zdravotníctvo, ktoré sa venuje fungovaniu zdravotného systému vo vyspelých krajinách a konfrontácii so slovenskou realitou s cieľom navrhovať riešenia pre zlepšenie a skvalitnenie zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

P. Stachura sa v roku 2012 uchádzal o miesto v odbornom tíme Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) pre zavedenie DRG na Slovensku. Tejto problematike sa venoval aj naďalej a publikoval aj na stránkach Zdravotníckych novín.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 09:50