StoryEditor

Dostupnosť nefrologickej zdravotnej starostlivosti je priaznivejšia

09.04.2019, 00:00
Dĺžka života s transplantovanou obličkou je dvojnásobne dlhšia ako život na dialýze

Prevalencia chronického ochorenia obličiek (CKD) rastie rýchlejšie ako počet nefrológov na Slovensku. Upozornil na to doc. MUDr. Martin Demeš, PhD., prednosta 1. internej kliniky Univerzitnej nemocnie Bratislava a člen Slovenskej nefrologickej spoločnosti pri príležitosti Svetového dňa obličiek. Od roku 1992, odkedy používame štandardizovanú štatistiku, je možné sledovať lineárny nárast počtu pacientov vo vekovej kategórii viac ako 50 rokov.

Rastúci trend sa týka najmä piateho štádia ochorenia, keď dochádza k zlyhaniu obličiek a následnej dialýze alebo transplantácii.

„V roku 2017 sme celkovo dialyzovali na Slovensku 3 463 pacientov a každý rok toto číslo narastá približne o 100 pacientov. Nárast tvoria prevažne ľudia nad 70 rokov. Až 37 percent všetkých dialyzovaných pacientov tvoria geriatrickí, teda prevažne polymorbídni pacienti,“ uviedol doc. Demeš. Konštatoval, že slovenská populácia nevyužíva preventívne prehliadky, ktoré sú veľmi dôležité. „Keby sa využívali, môžeme chorobu ovplyvniť a pridať pacientovi roky bez dialýzy. U približne 20 – 30 percent pacientov, ktorí vstupujú do dialyzačného programu, sa prvýkrát diagnostikuje ochorenie obličiek, až keď ich majú zlyhané, odpadnú, dostanú sa do bezvedomia, prípadne majú ťažké príznaky a ani neboli sledovaní v nefrologickej ambulancii,“ doplnil.

Transplantácie

Podľa MUDr. Martina Chrastinu, PhD., transplantačného lekára Univerzitnej nemocnice Bratislava, sa v SR vykonáva ročne priemerne 200 transplantácií obličiek, prevažne od mŕtvych darcov. „Doplnkom sú emotívne alebo príbuzenecky (geneticky) spriaznené transplantácie, pričom toto číslo výrazne narastá. Je čoraz väčší počet pacientov, ktorí dostanú obličku od žijúceho darcu,“ uviedol MUDr. Chrastina. Vlani bolo realizovaných 13 transplantácií od emotívne spriaznených osôb, teda od priateľov a známych pacientov. „Geneticky spriaznená transplantácia je tým najlepším, čo človeku s konečným štádiom zlyhania obličiek môže pomôcť,“ doplnil. Čakacie lehoty na transplantáciu sa v SR pohybujú priemerne okolo dvoch rokov, v závislosti od krvnej skupiny a imunizácie pacienta.



Dĺžka života s transplantovanou obličkou je dvojnásobne dlhšia ako život na dialýze. Transplantácia by mala byť prvou voľbou náhrady zlyhaných obličiek pre pacientov, ktorí sú schopní ju podstúpiť. „Počet pacientov zaradených na čakaciu listinu sa nám darí udržiavať približne na hranici 8 percent z celkového počtu dialyzovaných pacientov. Minulý rok sme napríklad v dialyzačnom stredisku v Dolnom Kubíne dosiahli dokonca 25 percent pacientov, čo je trojnásobok celorepublikového priemeru,“ hovorí MUDr. Monika Alaxinová, CSc., hlavná nefrologička siete dialyzačných stredísk a nefrologických ambulancií.

Na Slovensku pracuje 75 dialyzačných centier, počet nefrologických ambulancií za posledných 10 – 15 rokov narástol. „Nefrológia v posledných desiatich rokoch zaznamenala pomerne veľký trend k zlepšeniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Keď som ja začínala, bol pomerne veľký problém, aby pacient dostal dialyzátor v rámci dialyzačného ošetrenia, lebo na to neboli financie. Takéto niečo sa už nestane. Robíme dialýzy, hemodiafiltrácie, šetrnejšie výkony, progres je naozaj výrazný,“ hodnotí vývoj MUDr. Alaxinová.

Dostupnosť nefrologických ambulancií je podľa jej názoru priaznivejšia. Inou kapitolou je financovanie. „V rámci krajského seminára som prednášala o úhrade jedného komplexného vyšetrenia pacienta v nefrologickej ambulancii, ktorého hodnota je 7,50 eura. To ambulanciu neuživí, preto súkromnú nefrologickú ambulanciu v rámci Slovenska nenájdeme. Sú to len ambulancie v rámci dialyzačných centier,“ vysvetľuje. Zmeny neočakáva ani od nového katalógu výkonov, ktorý pripravuje ministerstvo zdravotníctva. „Čo sa týka nefrologických výkonov, to budú kozmetické úpravy, ale neočakávame výrazný finančný efekt,“ uzatvára MUDr. Alaxinová.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 06:00