StoryEditor

​Dopyt po špecializovanej liečbe pri závislostiach klesol

20.05.2020, 00:00
Pre pandémiu zrušili terapeutické skupiny aj kluby v ambulantných programoch

Centrum pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Bratislave ako najväčšie špecializované zariadenie tohto typu zaznamenalo počas núdzového stavu výrazný pokles pacientov so závislosťou od hazardných hier. V apríli došlo k zníženiu dopytu pacientov po špecializovanej liečbe na závislosti od alkoholu a drog v porovnaní so stavom pred epidémiou o 30 percent. Dopyt po liečbe pre závislosť od patologického hrania klesol o viac ako 70 percent pri porovnaní s februárom. Riaditeľ CPLDZ v Bratislave MUDr. Ľubomír Okruhlica, CSc., spresnil, že ide o závery vyplývajúce z dát za centrá aj v Banskej Bystrici a Košiciach. Podobne významný pokles zaznamenali aj pri volaniach na linku pre problémy s hraním hazardných hier.

„Reštriktívnymi opatreniami, ako je obmedzenie dostupnosti drog, alkoholu a zníženie dostupnosti možnosti hrať hazardné hry, dochádza k výraznému poklesu zdravotných problémov, ktoré táto činnosť spôsobuje,“ komentoval zistenia MUDr. Okruhlica.

Testovanie na protilátky

V centre prijali v súvislosti s pandémiou opatrenia podobne ako v iných zdravotníckych zariadeniach, vrátane skríningu pacientov na možné príznaky COVID-19, merania teploty, oxymetrie, dotazníkov na zisťovanie kontaktov. „Zrušiť sme museli skupinové sedenia a kluby pre pacientov v liečbe. Čiastočne sme to nahradili individuálnou psychoterapiou, posilnili sme ambulancie a využívame telemedicínu. Ale treba povedať, že to plne nenahrádza osobný kontakt,“ konštatuje riaditeľ CPLDZ. „Na rozdiel od väčšiny špecializovaných zariadení a ambulancií je pokles pacientov u nás o 30 percent výrazne menší, čo svedčí o tom, že závislosť, abstinenčné stavy, intoxikácie sú z veľkej časti akútna zdravotná starostlivosť,“ zdôraznil Ľ. Okruhlica.

V bratislavskom centre zaviedli testovanie na oddelení na protilátky u každého pacienta, ktorý ide do ústavnej zdravotnej starostlivosti a takisto periodicky testujú aj zamestnancov. Na oddelení dosiaľ nebol zaznamenaný žiadny prípad COVID-19. Krízový štáb na pracovisku s dostatočným predstihom zabezpečil nákup potrebných ochranných prostriedkov. CPLDZ ako subjekt hospodárskej mobilizácie je podľa potreby pripravené reprofilizovať sa, prípadne poskytnúť odborníkov iným nemocniciam na nevyhnutný čas v zvládaní pandémie COVID-19.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 04:25