StoryEditor

Do testovania sa zapoja aj súkromné laboratóriá

25.03.2020, 23:00
Systém testovania na koronavírus aj systém odoberania klinických vzoriek sa zmení.

Systém testovania na koronavírus aj systém odoberania klinických vzoriek sa zmení. Zapojenie súkromných laboratórií oznámil premiér Igor Matovič po spoločnom rokovaní krízového štábu, Úradu verejného zdravotníctva, Asociácie súkromných laboratórií (ASL) a zástupcov zdravotných poisťovní. Týmto krokom sa zvýši kapacita vyšetrených vzoriek na 3 000 denne. Pred každou nemocnicou budú zriadené odberové miesta. Spoločný zvoz vzoriek do laboratórií zabezpečí ASL.

Nepôjde o vyšetrovanie samoplatcov, na odber vzorky bude naďalej nutná medicínska indikácia. „Spúšťame masívne riadené testovanie rizikových skupín,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že pôjde o testovanie pacientov pred neodkladnými operáciami, zdravotníkov a ľudí, ktorí zabezpečujú kritickú infraštruktúru.

Riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková za Asociáciu zdravotných poisťovní uviedla, že napriek zložitej finančnej situácii garantujú úhrady týchto výkonov súkromným poskytovateľom laboratórnej diagnostiky.

Hlavný hygienik Jozef Mikas avizuje okrem zvýšenia kapacity testovania aj skrátenie doby čakania na výsledok. Testovaní pacienti dostanú informáciu aj v prípade negatívneho výsledku.
Informácie o infikovaných pacientoch s pozitívnym výsledkom dostanú aj všeobecní lekári. Podľa slov I. Matoviča majú denne telefonicky kontaktovať pozitívne testovaných pacientov v rizikovej skupine nad 65 rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 23:35