StoryEditor

Do európskeho prieskumu sa zapojili aj slovenské nemocničné lekárne

10.02.2020, 23:00
Aby sa v rámci Európy získali čo najpodrobnejšie informácie, je dôležité zhromaždiť čo najviac údajov

Nedostupnosť liekov je čoraz častejšie sa vyskytujúcim problémom Slovenska, Európy a aj stoviek nemocničných zariadení. Európska asociácia nemocničných lekárnikov (EAHP) sa venuje problematike nedostatku liekov už viac ako desať rokov a na túto tému uskutočnila už niekoľko prieskumov, o ktorých informuje na svojej webovej stránke. Predchádzajúce prieskumy poskytli neoceniteľné informácie a pomohli upozorniť na problematiku nedostatku liekov na európskej úrovni. Ako podotkla predsedníčka Sekcie nemocničných lekárnikov Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) PharmDr. Ľubica Slimáková, MPH, „to je teraz ešte dôležitejšie, pretože Európska komisia naznačila, že má záujem sa touto témou zaoberať“.

EAHP odštartovala v poradí už štvrtý prieskum o nedostatku liekov, ktorý sa snaží preskúmať niektoré príčiny nedostatku liekov v nemocniciach a ich vplyv na pacientov. Aby sa v rámci Európy získali čo najpodrobnejšie informácie o aktuálnej situácii, je dôležité zhromaždiť čo najviac údajov. „Vzhľadom na to, že situácia s nedostatkom liekov priamo ovplyvňuje nemocničných farmaceutov a zvyšuje sa výskyt nedostatku liekov v európskych nemocniciach, je nevyhnutné, aby EAHP získala vstup aj od vás,“ vyzvala nemocničných farmaceutov na účasť v prieskume Ľ. Slimáková.

Cieľom prieskumu je, aby sa doň zapojilo čo najviac farmaceutov, ale aj iných zdravotníckych pracovníkov, napríklad sestier, lekárov či iných zdravotníckych pracovníkov. Ako informovala lekárnická komora na sociálnej sieti, aby bolo vypĺňanie jednoduchšie a rýchlejšie, Sekcia nemocničných lekárnikov SLeK zabezpečila preklad prieskumu do slovenčiny.

Účasť

Nemocničná lekáreň Nemocnice Komárno, člen skupiny AGEL, sa zapojila do tohtoročného medzinárodného prieskumu o nedostatkových liekoch. „Problém s nedostatkovými liekmi je celoeurópsky a aj celoslovenský, riešime to na dennej báze, aktuálna situácia je jedna z doposiaľ najhorších,“ uviedla hovorkyňa AGEL SK Martina Pavliková.

Vyplnením zaslaného dotazníka sa zapojila do celoeurópskeho prieskumu realizovaného EAHP aj nemocničná lekáreň Národného ústavu detských chorôb, podobne ako aj nemocničná lekáreň FNsP J. A. Reimana Prešov.

„Do uvedeného prieskumu sme sa zapojili, rovnako sa priebežne zapájame aj do obdobných iných prieskumov EAHP,“ potvrdila Detská fakultná nemocnica Košice.

„Univerzitná nemocnica Bratislava sa zapojila do prieskumu o nedostatkových liekoch. O zapojenie sme požiadali našich nemocničných farmaceutov, zdravotné sestry, lekárov a iných zdravotníckych pracovníkov pracujúcich v nemocničnom prostredí,“ reagovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

„Nemocničná lekáreň sa vždy snaží zapájať do prieskumov, keďže si uvedomujeme podstatu tých otázok a očakávame zlepšenie situácie do budúcnosti,“ svoju účasť potvrdila aj nemocničná lekáreň z NsP Veľký Krtíš.

„Naša nemocnica sa pravidelne zapája do prieskumov EAHP, zúčastnili sme sa preto aj tejto aktivity, nakoľko si uvedomujeme, že liekové nedostatky sú nielen náš, ale aj globálny, európsky problém. Tým, že budeme hľadať možnosti spolupráce aj v rámci európskeho priestoru, pomôžeme hľadať efektívne mechanizmy na zabezpečenie dostatku bezpečných, kvalitných a účinných liekov aj pre našich pacientov,“ povedal PharmDr. Peter Žák, MPH, vedúci lekárne Nemocnice Malacky.

Do spomínaného prieskumu sa zapojili aj nemocničné lekárne v nasledujúcich zdravotníckych zariadeniach: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina, Nemocnica Poprad, a. s., Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, FNsP F. D. Roosevelta Banská Bystrica, Fakultná nemocnica Trnava, Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky, Fakultná nemocnica Trenčín, Dolnooravská NsP Dolný Kubín; Nemocnica s poliklinikou Brezno, n. o., a Ľubovnianska nemocnica, n. o.

Nezapojili sa, ale nedostupnosť riešia

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica sa do prieskumu síce nezapojila, ale opakovane v nemocnici riešia lieky, ktoré sú nedostupné na trhu.

„Nezapojili sme sa – dotazník prišiel tesne pred Vianocami, pracovali sme v obmedzenom počte a nezaregistrovali sme ho z dôvodu množstva inej práce a nedostatku času,“ reagovali z nemocničnej lekárne Hornooravskej nemocnice s poliklinikou Trstená. Zároveň však zdôraznili, že nedostatkové lieky riešia.

Do prieskumu sa nezapojila ani Fakultná nemocnica Nitra a FNsP Skalica, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 02:54