StoryEditor

Aplikácia ZOSTAŇ ZDRAVÝ je už dostupná

16.03.2020, 23:00
Aplikácia je iniciatívou zdravotníkov a jej hlavným cieľom je spomaliť a následne zastaviť šírenie COVID-19

V slovenskej lekárskej komunite vznikla iniciatíva, ktorá vytvorila v spolupráci s tímom programátorov mobilnú aplikáciu ZostaňZdravý. Ako informuje na sociálnej sieti MUDr. Andrej Thurzo, PhD, MPH, MHA, jej cieľom je spomaliť a zastaviť šírenie nákazy COVID-19. "Inšpirovali nás kolegovia z Číny, Izraela a Južnej Kórey, kde tento prístup výrazne pomohol k zvládnutiu situácie," píše A. Thurzo.

Táto aplikácia vytvára neviditeľnú ochrannú sieť anonymných aplikácií a umožňuje ľuďom:

lepšie sa chrániť pred šíriacim sa vírusom tak, že ich podporuje v dodržiavaní karantény,
byť informovaný ak sa človek vyskytne v blízkosti registrovanej infekcie (do 50 m),
rovnako im oznámi stretnutia s infekciou aj spätne (z posledného obdobia), ak sa vyskytovali v blízkosti niekoho, koho výsledky na COVID19 prišli pozitívne.

Vymenované udalosti ukáže aplikácia človeku na jeho mape. "Každá aplikácia je len jedným z uzlov neviditeľnej ochrannej siete anonymných aplikácií. Dokáže bežného používateľa informovať, či prišiel do blízkosti potvrdenej infekcie - a to aj spätne. Ak bude jej používateľ pozitívne testovaný na COVID-19, aplikácie ostatných používateľov, ktorí sa v posledných dňoch pohybovali v jeho blízkosti (cca 50 metrov), budú informovaní o tom, že sa na danú vzdialenosť priblížili k niekomu s pozitívnym testom," zhrnul A. Thurzo a doplnil, že aplikácia dodržiava prísne štandardy anonymity - informuje len, či sa používateľ v posledných dňoch dostal do blízkosti 50 metrov od pozitívne testovaného človeka. Neprezrádza identitu infikovaného, lebo ju ani nepozná.

"Aplikácia je teda anonymná a v súlade s GDPR - nedokáže sledovať meno, telefónne číslo, ani iným spôsobom bližšie identifikovať pacienta," ubezpečuje A. Thurzo.

Ako ďalej uvádza, razantnosť, s akou sa SR postavila k obmedzeniu pohybu osôb v rámci pandémie COVID-19, je skvelá, avšak organizácia odpovede zdravotníctva je zatiaľ nedostatočná. Testovanie podozrivých prípadov, ich kontaktov a komunikácia k pacientovi je neprehľadné. "Ľudia aktuálne nemajú šancu zistiť výsledky svojich testov, hoci na to majú právo. Pacienti sa nevedia dovolať na poverené pracoviská - , pre bratislavský kraj sú k dispozícií tri telefónne linky. Tie sú neustále obsadené. Reálne počty chorých sú rádovo vyššie. Nakazení jedinci preto nevedomky nákazu šíria ďalej. Zrýchlené testovanie a následný efektívny manažment chorého v súčasnej situácii kritické," píše A. Thurzo.

"Základom prístupu k šíreniu nákazy musí byť prevencia. Každá pomoc zdravotníkom je mimoriadne vítaná. Práve táto aplikácia môže pomôcť dostať situáciu lepšie pod kontrolu tým, že každému umožní lepšie sa chrániť," uvádza A. Thurzo.


Členmi pracovnej skupiny sú:

MUDr. Andrej Thurzo, PhD., MPH, MHA,
doc. JUDr. MUDr. Peter Kováč, PhD. et. PhD,
MUDr. Karolína Bašová,
MUDr. Vanda Martišková,
MDDr. Peter Czakó,
MUDr. Martin Čaprnda, PhD
Prof. MUDr. Dušan Meško, PhD.
MUDr. Peter Herman

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 06:08