Dreamstime
StoryEditor

Zdravotné poisťovne by mohli tvoriť zisk do 10 percent z vloženého kapitálu ročne

28.09.2021, 19:40
Autor:
tasrtasr
Finálny legislatívny návrh garantuje všetkým zdravotným poisteniam plynulý chod prevádzky pri zohľadnení potreby regulácie zisku. Hovorí predsedníčka ÚDZS.

Zdravotné poisťovne by mohli po novom tvoriť zisk do výšky desať percent z vloženého kapitálu spoločnosti za rok.

O novele zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorá okrem iného rieši spôsob výpočtu zisku zdravotných poisťovní, by v stredu (29. 9.) mala rokovať vláda. V pondelok o tom informoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

Jeho predsedníčka Renáta Bláhová potvrdila, že na potrebe regulácie zisku zdravotných poisťovní sa zhodli zástupcovia koalície.

Počas medzirezortného pripomienkového konania sa zhodli na vytvorení Fondu kvality zdravia. Išli by doň zisky presahujúce hranicu desiatich percent. Podľa Bláhovej by prostriedky mohli byť použité napríklad na onkologické skríningy či lieky na výnimky.

ÚDZS ozrejmil, že ukazovateľ ziskovosti zdravotných poisťovní je vo finálnom návrhu upravený na desať percent z vloženého kapitálu per annum, čo je na hornej hranici toho, čo môžu očakávať spoločensky zodpovední súkromní investori v akomkoľvek, nielen regulovanom odvetví, akým je zdravotníctvo. Tento ukazovateľ sa má prehodnocovať raz ročne, a to 30. júna.

"Spôsob využitia prostriedkov z predmetného fondu bude regulovaný zákonom, aby nemohlo dochádzať k ich zneužívaniu. Definícia využitia bude vychádzať z aktuálnej spoločenskej objednávky, pričom sa môže meniť a dopĺňať v čase podľa aktuálnych priorít a potrieb poistencov," zdôraznila Bláhová.

Doplnila, že finálny legislatívny návrh garantuje všetkým zdravotným poisteniam plynulý chod prevádzky pri zohľadnení potreby regulácie zisku a maximalizácie využitia limitovaných verejných zdrojov na poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre občanov.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
02. máj 2024 05:21