StoryEditor

Každý štvrtý až piaty Slovák hlási časté prejavy úzkosti a iné psychické ťažkosti

25.09.2021, 16:00
Rastie počet ľudí s úzkosťou. Väčšina diagnostikovaných ľudí, ktorí priznali lekárom verifikovanú duševnú poruchu, uviedla, že ako prvého pri duševných problémoch navštívili psychiatra. Pomoc odborníka počas pandémie vyhľadal jeden zo štrnástich ľudí. Ľudia bez predošlej diagnózy ako prvého vyhľadávali všeobecného lekára.

Ukázal to prieskum Ligy za duševné zdravie, na ktorom spolupracovala doc. MUDr. Alexandra Bražinová, PhD., MPH, prednostka Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty UK, a doc. MUDr. Ľubomíra Izáková, PhD., prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti.

Prieskum

Na prieskume sa zúčastnilo 1 500 respondentov vo veku 15 rokov a viac. Až 20 % opýtaných uviedlo, že za posledné dva týždne pociťujú prejavy strednej až vysokej miery úzkosti. Posledné dva týždne sú v epidemiológii duševného zdravia miera aktuálneho výskytu príznakov psychického distressu.

„Dvadsať percent je viac v porovnaní s populačným výskytom strednej až závažnej úzkostnej poruchy. Prezentovaná stredná až závažná miera úzkosti, ktorá zaťažuje človeka v bežnom živote, je...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 09:43