StoryEditor

Vedci zisťovali, prečo sa covid správa u detí inak ako u dospelých. Ktoré sú ohrozené najviac?

18.09.2021, 16:40

V USA boli ešte donedávna hospitalizované deti s ochorením Covid-19 v rekordnom počte. Pretože väčšina detí nie je dostatočne stará na to, aby sa mohli očkovať, lekári a epidemiológovia vyzývajú na používanie bezpečnostných opatrení, ako sú rúška a vetranie, počas vyučovania.

Aj na Slovensku sa vírus na školách začal nekontrolovateľne šíriť. Doma sú už desaťtisíce detí. Rezort zdravotníctva navyše nedávno pristúpil k odvážnemu kroku. Rozhodol sa začať očkovať deti od päť rokov.

„Očkovanie detí do 5 rokov je určené výlučne pre veľmi úzky okruh detí, ktorých môže ochrániť pred vážnym priebehom ochorenia Covid-19, prípadne pred smrťou. Táto možnosť sa týka rádovo desiatok detí z celého Slovenska, zdôrazňujeme, že nejde o plošnú možnosť očkovania tejto vekovej kategórie, ale je určené len pre deti, ktoré trpia rizikovými ochoreniami,“ informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Kde sa budú deti do 5 rokov očkovať?

Povolené bude iba na žiadosť rodiča a po posúdení lekárom dieťaťa. Očkovanie sa podľa nej odporúča u rizikových detí, u ktorých by prekonanie ochorenia Covid-19 mohlo viesť k vážnemu poškodeniu zdravia, prípadne zhoršeniu základného ochorenia. „Očkovať sa bude na špecializovaných  pracoviskách rovnomerne rozložených po celom Slovensku. Toto je aktuálne v štádiu interného procesovania, následne budeme o miestach očkovania informovať,“ zhrnula pre Zdravotnícke noviny Zuzana Eliášová.

Medzi rizikové ochorenia sú na účely tohto usmernenia podľa MZ SR považované najmä neurovývinové ochorenia, chronické pľúcne ochorenia, závažné poruchy imunity, aktívne onkologické ochorenia, chronické srdcové zlyhávanie a pľúcna hypertenzia, vážna forma anémie.

Nárast prípadov Covid-19 u detí v USA, ale aj u nás je primárne spojený s variantom delta. Prípady obzvlášť rýchlo rastú v komunitách s nízkou mierou zaočkovanosti. Podľa CDC postihol 4 404 detí, ktoré ochoreli na Covid-19, zápalový syndróm označovaný ako MIS-C. Z nich 37 detí zomrelo. Deti majú vo všeobecnosti pri covide miernejšie symptómy ako dospelí, avšak mnohé otázky zostávajú podľa svetových pediatrov nezodpovedané.  

„Nevenovali sme veľkú pozornosť rozdielom v imunitných reakciách súvisiacich s vekom, pretože predtým to nemalo obrovské klinické dôsledky. Covid-19 nám ukázal, že musíme lepšie porozumieť týmto rozdielom,“ povedal pre Nature Lael Yonker, detský pneumológ vo všeobecnej nemocnici v Massachusetts v Bostone.

Vedci v nedávnej predtlači časopisu Nature tiež naznačili, že až 14 percent mladých ľudí s pozitívnym testom na Covid-19 má tri mesiace po diagnostikovaní viacero symptómov, ako napríklad srdcové zlyhanie, bolesť brucha či zápal spojiviek. 

Málo údajov 

Štúdia vedcov publikovaná v odbornom časopis...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-07 10:23:04 - Feat.: - Title: Alzheimerova choroba: Na podporu výskumu vznikne databáza za tristo miliónov dolárov 02 - Modified: 2022-04-20 08:03:33 - Feat.: - Title: Hlavný hygienik k akútnym zápalom pečene neznámeho pôvodu u detí: Venujeme im zvýšenú pozornosť. Lekári aj nemocnice už dostali pokyny 03 - Modified: 2021-12-17 18:30:36 - Feat.: - Title: Protilátky proti horúčke dengue chránia aj pred vírusom zika 04 - Modified: 2021-11-26 12:04:21 - Feat.: - Title: Českí lekári vyšetrovali protilátky po prekonaní ochorenia Covid-19, aj po očkovaní. Zistili, komu sa tvoria najmenej 05 - Modified: 2021-11-08 22:15:09 - Feat.: - Title: Covid-19: Spoliehať sa iba na hladinu protilátok, ako aj na prirodzenú imunitu, môže byť zavádzajúce
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 14:58