FB MZSR
StoryEditor

MZ SR: Nemocnice sú na jeseň pripravené

18.09.2021, 15:00
Autor:
redred
Denné dlhodobé analytické odhady hovoria o tom, že koncom septembra by mohlo pribudnúť 1 500 až 3 000 infikovaných koronavírusom za deň.

Ministerstvo zdravotníctva situáciu v nemocniciach v súvislosti s Covid-19 pozorne sleduje a koordinuje. Odborníci z rezortu sú v dennom kontakte so zdravotníckymi zariadeniami. Takto informoval o pripravenosti na ďalšiu vlnu pandémie rezort zdravotníctva na svojom profile na sociálnej sieti.

„V prípade zhoršenia epidemiologickej situácie je pripravená reprofilizácia lôžkového fondu pre pacientov s Covid-19 na tri fázy,“ uviedli zástupcovia MZ SR na Facebooku ministerstva.

Ako ďalej pokračovali, denné dlhodobé analytické odhady hovoria o tom, že koncom septembra by mohlo pribudnúť 1 500 až 3 000 infikovaných koronavírusom za deň. Odhadované denné príjmy do nemocníc na spomínané obdobie sú medzi 75 až 100 prípadmi.


„Väčšinu hospitalizovaných v nemocniciach aktuálne tvoria najmä neočkovaní. Prosím ľudí, ktorí ešte nie sú zaočkovaní, aby s tým neváhali. Očkovanie chráni pred vážnym priebehom ochorenia. Práve zaočkovaním ochránime nemocnice pred preťažením, avšak čo je najdôležitejšie, ochránime naše zdravie a zdravie našich blízkych,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Cieľom rezortu je podľa neho čo najdlhšie, ako to bude epidemiologická situácia umožňovať, udržať nemocnice v štandardnom režime poskytovania zdravotnej starostlivosti.

„Reprofilizácia lôžok bude rozdelená do troch fáz. Tretia fáza by predstavovala maximálne kapacity zdravotníckych zariadení. Verím, že k tomu nepríde a aj vďaka očkovaniu sa dokážeme najhoršiemu krízovému scenáru v našich nemocniciach vyhnúť,“ spresnil Lengvarský.

Minister spolu so štátnym tajomníkom Kamilom Szászom a  s generálnym tajomníkom služobného úradu MZ SR Petrom Ferjančíkom navštívili koncom týždňa nemocnicu v Bardejove a skonštatovali, že je na pacientov s Covid-19 pripravená.

„Zúročili sme aj svoje skúsenosti z prvej a z druhej vlny, mnohé kroky sme tak oproti vlaňajšku vedeli v predstihu nastaviť, ďakujem celému personálu nemocnice zároveň za nasadenie,“ povedal riaditeľ nemocnice a prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

„Po celom Slovensku budeme mať osem krajských koordinátorov, ktorí budú situáciu v nemocniciach v danom kraji pozorne sledovať,“ spresnil Kamil Száz.

Na pandemickú jeseň je podľa riaditeľa UNB pripravená aj najväčšia nemocnica na Slovensku Univerzitná nemocnica v Bratislave. „Naša nemocnica sa na jeseň dôsledne pripravila. Prebehli kontroly a opravy kyslíkových rozvodov, realizovali sme opravy a údržbu priestorov využívaných pre pacientov s Covid-19,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice Roland Schaller.

Ako priblížilo MZ SR na svojom profile, čo sa týka poskytovania zdravotnej starostlivosti v ambulantnom sektore, v súčasnosti poskytujú všetky ambulancie zdravotnú starostlivosť pacientom s osobnými ochrannými  pracovnými pomôckami potrebnými na zachovanie zdravia pacienta a zdravotníckeho personálu.

„Ak nie je pacient očkovaný, môže lekár vzhľadom na epidemiologickú situáciu pandémie ochorenia Covid-19 v danom kraji pri návšteve ambulancie požadovať test na ochorenie,“ vysvetlil minister Lengvarský.

Ministerstvo zdravotníctva v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie a zvýšeného počtu nakazených pristúpi k úprave podmienok zvýšením bezpečnosti a ochrany zdravia pacientov a zdravotníckych pracovníkov formou metodických usmernení a štandardných postupov.

01 - Modified: 2021-11-26 10:24:56 - Feat.: - Title: Pre koľko detí od päť rokov bude u nás dostupná vakcína proti covidu? 02 - Modified: 2021-09-16 10:03:09 - Feat.: - Title: Prikážu nemocniciam zamestnávať duchovných? Ministerstvo zdravotníctva mlčí o sľube biskupom 03 - Modified: 2021-09-13 06:18:57 - Feat.: - Title: Delta nastavuje zrkadlo. V ktorých nemocniciach je najviac pacientov? 04 - Modified: 2021-08-10 13:43:48 - Feat.: - Title: MZ SR: Zisk zdravotných poisťovní sa má po novom regulovať 05 - Modified: 2021-08-10 12:52:23 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva začal veľkú reformu. Podporí aj začínajúcich lekárov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 15:13