Dreamstime
StoryEditor

Vážnejšie nežiadúce účinky majú lieky na covid ako vakcíny. Varuje známy primár

13.09.2021, 09:08
Autor:
redred
Nikdy nevieme, ako sa náš organizmus s covidom vysporiada. Upozornil primár UNB Jakub Hložník.

Kortikoidy, antibiotiká, lieky na tlak, sedácia, umelá výživa a mnohé ďalšie lieky dostávajú pacienti s covidom, keď sa dostanú do nemocnice.

Ako však upozornil na sociálnej sieti rezortu zdravotníctva primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny UNB na Antolskej ulici v Petržalke MUDr. Jakub Hložník: „lieky, ktorými liečime covid majú neporovnateľne vážnejšie vedľajšie účinky ako očkovanie proti Covid-19.“

Predstavil sériu liekov, ktoré dostávajú pacienti s ťažkým priebehom covidu na ARE.

​Primár Jakub Hložník vysvetľuje, aké vedľajšie účinky majú lieky na covid.

Zdroj: FB MZ SR/UNB

Súčasťou všetkých protokolov liečby sú podľa neho kortikoidy, antibiotiká, lieky na tlak...

Spresnil, že benefity vakcíny v porovnaní s týmto liečebným koktejlom je enormný. „Napríklad kortikoidy môžu narušiť metabolizmus, spôsobiť cukrovku, potlačiť imunitu. Antibiotká zas môžu spôsobiť kolitídy či lieky na tlak negatívne pôsobiť na obeh,“ ozrejmil primár Hložník.

Ako pokračoval: „My navyše ani nevieme, keď sa pacient vyhne vakcíne a v ťažkom stave príde k nám, či mu tieto lieky aj pomôžu sa z ťažkého stavu dostať. Pre nás ako intenzivistov očkovanie vychádza ako neporovnateľný benefit. Netreba sa spoliehať sa na liečbu s neistým výsledkom.“

Poukázal aj na štúdiu, podľa ktorej prekonanie Covid-19 navodzuje silnejšiu imunitnú odpoveď. Pri nej však upozornil, že nikdy nevieme, ako sa náš organizmus s covidom vysporiada. Prirovnal to k ruskej rulete.

V danej štúdii, podľa izraelských vedcov boli pacienti dokonca neskôr lepšie chránení pred infekciou či hospitalizáciou pre delta variant koronavírusu, v porovnaní s imunitou vyvolanou dvojdávkovou vakcínou BNT162b2 (od Pfizer/BioNTech). Podľa zatiaľ nerecenzovanej štúdie, tí, ktorí boli predtým infikovaní SARS-CoV-2 a ktorým bola podaná jedna dávka vakcíny, získali dodatočnú ochranu proti variantu delta.

„Nikto nevieme, keď dostaneme covid, čo s nami spraví. Mali sme pacienta, ktorý mal ťažký covid, prežil, avšak teraz je kandidátom na transplantáciu srdca. Aj keď covid prekonáte môžete si následky viesť až do konca života,“ zdôraznil Jakub Hložník.

 

01 - Modified: 2024-03-13 08:06:12 - Feat.: - Title: Väčšina personálu gastroenterologickej kliniky v UNB stiahla výpovede 02 - Modified: 2024-02-23 09:14:40 - Feat.: - Title: Personál gastro kliniky UNB hromadne odchádza do Nemocnice sv. Michala 03 - Modified: 2023-12-19 09:00:38 - Feat.: - Title: 12 nemocníc si ešte tento rok rozdelí finančnú injekciu 16,5 milióna eur 04 - Modified: 2023-12-08 08:31:44 - Feat.: - Title: UNB otvorila kliniku nefrológie a transplantácií obličiek 05 - Modified: 2022-08-04 12:57:09 - Feat.: - Title: Najnovšia zmena v liečbe covidu: Od zajtra už lekári nebudú predpisovať doteraz používaný liek
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 16:49