ZdN/archív UNLP
StoryEditor

Zlé správy z košickej nemocnice: Pacientov v ťažkom stave pribúda, všetci sú neočkovaní

06.09.2021, 14:19
Autor:
redred
Primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny MUDr. Ján Michlík je presvedčený, že keby sa nechali očkovať, nemuseli mať taký vážny priebeh ochorenia Covid-19.

V mesiacoch jún a júl boli v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice hospitalizovaní dvaja až štyria kovidoví pacienti. „Mierne sa ich počet začal zvyšovať v auguste, teraz v septembri máme hospitalizovaných už 27 pacientov s ochorením COVID-19 a v piatok sme zaznamenali aj prvé úmrtie. Vidíme, ako sa situácia začína meniť, podobá sa na minulú jeseň, akurát s mesačným predstihom, pretože podobný počet pacientov sme mali v októbri 2020,“ hovorí generálny riaditeľ UNLP Košice MUDr. Ján Slávik, MBA.

Spolu 18 pacientov je umiestnených na Klinike infektológie a cestovnej medicíny. V súvislosti s epidemiologickou situáciou sa však v UNLP cez víkend realizovala znovu reprofilizácia pracovísk.  „Po troch mesiacoch sme pre kovidových pacientov museli opäť otvoriť pavilón Kliniky pneumológie a ftizeológie v areáli na Rastislavovej ulici. V súčasnosti je tu hospitalizovaných  päť pacientov. Po dlhšom čase máme aj kovidových pacientov vo vážnom stave, štyria sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM), ďalší štyria pacienti zase potrebujú podporu vysokoprietokového kyslíka,“ dodáva Ján Slávik.

Kritický stav

Jeden z kriticky chorých kovidových pacientov je vo veku od 50 – 60 rokov, ostatní sú nad 60 rokov. „Sledujeme, ako situácia začína kopírovať minuloročný vývoj. Všetci pacienti, ktorých sme prijali na naše oddelenie, boli nezaočkovaní. Som presvedčený, že keby sa nechali očkovať, nemuseli mať taký vážny priebeh ochorenia COVID-19,“ dodáva primár OAIM MUDr. Ján Michlík.

Medzi terajšími 27 kovidovými pacientami sú dvaja, ktorí boli zaočkovaní len prvou dávkou a jedna osoba s plnou vakcináciou. Všetci ostatní pacienti neboli očkovaní proti ochoreniu COVID-19. „V UNLP sme doposiaľ podali takmer 97 tisíc dávok vakcín, je to najlepšia cesta, ako chrániť svoje zdravie a zdravie svojich blízkych,“ uzavrel generálny riaditeľ.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 05:11