V poľnej nemocnici sa pacienti nevedeli správať (ilu)TASR
StoryEditor

Poľská vláda varuje pred začínajúcou štvrtou vlnou pandémie

06.09.2021, 08:53
Autor:
ČTKČTK
Školáci sedia v triedach bez rúšok a bez testov, ktoré vláda plošne nikdy nezaviedla. Tretí septembrový týždeň sa však na poľských školách začne očkovať.

V Poľsku je teraz v nemocniciach s covidom asi päťsto ľudí, šesťdesiat z nich potrebuje pľúcnu ventiláciu. V uplynulom týždni pribúdalo priemerne 350 prípadov denne, skoro o polovicu viac ako v tom predchádzajúcom.

Vláda varuje pred začínajúcou štvrtou vlnou pandémie a ďalej vyzýva na očkovanie. Obe dávky pandemickej vakcíny prijala necelá polovica Poliakov. 

Školáci v Poľsku sedia v triedach bez rúšok a bez testov, ktoré vláda plošne nikdy nezaviedla.

Na chodbách by si študenti zakrývať nos a ústa mali, ustrážiť je to ale ťažké. Vedenie sa snaží nemiešať skupiny a dohliadať na dezinfekciu. 

Tretí septembrový týždeň sa na školách začne očkovať. V Poľsku má ukončené očkovanie osemdesiat percent učiteľov a tretina detí medzi 12 a 16 rokmi.  

Podľa poľského ministerstva zdravotníctva to istú ochranu predstavuje, prezenčná výučbu ale dokáže garantovať iba na jeden až dva mesiace. 

S hrozbou znova zatvorených poľských škôl pracuje aj najnovšia očkovacia kampaň. Vakcinácia počas leta totiž výrazne spomalila.

Plnú ochranu má necelá polovica Poliakov. Novou motiváciou má byť aj návrh zákona, ktorý umožní firmám poslať nezaočkovaného zamestnanca na neplatené voľno. Alebo mu zmeniť pracovnú náplň tak, aby pre svoje okolie nepredstavoval ohrozenie. 

Vláda tvrdí, že je na štvrtú vlnu dobre pripravená. Zároveň počíta s tým, že prípadné obmedzenia sa dotknú najmenej preočkovaných regiónov a tých, ktorí vakcínu odmietli.

 

01 - Modified: 2023-04-09 11:00:00 - Feat.: - Title: V Poľsku rastie počet neočkovaných detí. Rodičia veria viac internetu ako dôkazom
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 14:46