Ilustračný obrázokREUTERS/Jaime Saldarriaga
StoryEditor

Liečebné konope zlepšilo zdravie dvoch tretín pacientov, ukazujú skúsenosti z českých ordinácií

29.08.2021, 07:25
Autor:
redred
Najčastejšie je konope nasadzované na liečbu chronickej bolesti, z diagnóz sa okrem sklerózy multiplex používa aj u pacientov s Parkinsonovou chorobou a u niektorých typov rakoviny.

Českí lekári od minulého roka evidujú efekty konopnej liečby. Pomohla sedemdesiatim percentám pacientov.

Ako informovala česká televízia ČT24, liečebné konope zlepšilo zdravotný stav dvoch tretín pacientov, ukazujú skúsenosti z ordinácií.

Od minulého roka českí lekári povinne hlásia počty predpisov a aj ich reálny efekt. Tento rok už marihuanu na recept dostali skoro tri tisícky ľudí.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch k tomu na svojom twitteri v sobotu 28. augusta napísal: „Som rád, že sa mi podarilo presadiť väčšie využitie liečebného konope úhradou z verejného zdravotného poistenia. V septembri by som chcel ešte dosiahnuť schválenie nového zákona, ktorý uľahčí pestovanie liečebného konope. Takto zvýšime jeho dostupnosť.“

Podľa ČT24 viacerých pacientov s roztrúsenou sklerózou trápi napätie svalov a stuhnutosť nôh, ktorá môže prechádzať do kŕčov.

Pavel Žaloudek tento stav zažil niekoľkokrát, vždy v opakujúcich sa intervaloch. „Najväčšie problémy mám pri chôdzi v pravej dolnej končatine. Nejde o pocit bolesti, nepríjemné sú však sťahy. Človek ju má vlastne hore neprirodzene prišpendlenú,“ opísal pre ČT 24.

 S chorobou sa lieči už 21 rokov. Ako jednému z prvých mu na svalové problémy lekári nasadili konope ešte v experimentálnej fáze. Posledné dva roky ho dostáva už bežne na predpis. Berie ho v kapsuliach. „Viac-menej sa potvrdilo, že to funguje. Od doby, čo to mám predpísané, som spokojný," zveril sa. 

Menej citlivé receptory 

Efekt ukazujú aj celoštátne čísla. Liekový ústav ich nazbieral z hlásení, ktoré musia povinne dodávať všetci špecialisti predpisujúci konope.

„Pre nás bolo dôležité, čo hradíme. Pretože stále je to nový spôsob liečby. Dáta reálne odrážajú situáciu, je pravdou, a to sme hovorili od začiatku, že nie pre všetkých pacientov je konope vhodné," vysvetlil pre českú televíziu minister zdravotníctva Adam Vojtěch. 

Podľa klinických dát lekárov sa u 70 percent liečených pacientov kanabisom zlepšil zdravotný stav, naopak zhoršil sa u necelých troch percent.

„Tých 70 percent by som ešte rozdelila, 40 až 50 percent bude mať efekt skvelý a časť čiastočný," ozrejmila lekárka Všeobecnej fakultnej nemocnice Michaela Týblová. 

Zvyšná, asi štvrtina pacientov, efekt liečby nijako nepocítila. „Ich receptory pre tieto látky sú menej citlivé, vďaka tomu efekt nebudú mať," priblížila Týblová. 

Úhrada poisťovňou zvýšila počty pacientov

České poisťovne liečbu kanabisom hradia z 90 percent od roku 2020. Práve úhrada od poisťovní zásadne zdvihla aj počty pacientov, ktorým je konope predpisované.

Tento rok už ho lekárne podali takmer trom tisícom pacientov, vlani to bolo zhruba 3 700 za celý rok. Pre predpis ale platia jasné pravidlá. Lekári majú stanovené vhodné diagnózy a prejavy choroby a tiež gramáž, ktorá by nemala vyvolať závislosť. Aj tak sú opatrní.

„Pri niektorých pacientoch, či už psychických alebo u ktorých je nejaký sklon k závislosti," zhrnula doktorka Týblová. 

Najčastejšie je konope nasadzované na liečbu chronickej bolesti, z diagnóz sa okrem sklerózy multiplex používa aj u pacientov s Parkinsonovou chorobou a u niektorých typov rakoviny.

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 04:55