Základným problémom bežného rúška je, že svojimi okrajmi dobre neprilieha k tvári.TASR
StoryEditor

V Mexiku vyvinuli rúško, ktoré má neutralizovať SARS-CoV-2

28.08.2021, 10:10
Autor:
kš
Ak bola vírusová koncentrácia vysoká, vírus zmizol o viac ako 80 percent za približne osem hodín.

Vedci z mexickej univerzity vytvorili rúško, ktoré vďaka nanovrstvám striebra a medi, má neutralizovať nový koronavírus. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mexickí výskumníci nazývajú trojvrstvovú antimikrobiálnu masku SakCu, kde Sak znamená v mayskom jazyku striebro a Cu je chemické označenie medi.

Na jej otestovanie odobrali tekuté vzorky s vírusom od pacientov s Covid-19 v nemocnici v mexickom Juareze a umiestnili ich na strieborno-medený film uložený v polypropyléne.

Podľa Reuters, ak bola vírusová koncentrácia vysoká, vírus zmizol o viac ako 80 percent za približne osem hodín a ak bola vírusová záťaž nízka, do dvoch hodín nebola zistená žiadna  vírusová RNA.

„Pri kontakte s nanovrstvou striebra a medi sa membrána SARS-CoV-2 rozbije a jej RNA je poškodená. Preto, aj keď bude SakCu zlikvidovaná nesprávne či zahodená, nebude to problém, pretože nezostane kontaminovaná, ako iné rúška, ktoré sa vyhodia,“ uviedli vedci vo svojom vyhlásení.

Rúško možno použiť opakovane, a taktiež umývať až desaťkrát bez toho, aby stratilo svoje biocídne vlastnosti. Univerzita ho zatiaľ nevyrába masovo. V súčasnosti má kapacitu na výrobu dvesto SakCu denne.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
05. máj 2024 16:21