StoryEditor

Prečo máme v lete zvýšený záujem o intímnosti? Dôvodom je proteín, ktorý nás chráni pred slnkom

29.08.2021, 13:00
Autor:
kš
Vystavenie ultrafialovému žiareniu typu B (UVB) zvyšuje cirkulujúce hladiny sexuálnych steroidov u myší a ľudí, taktiež má za následok rast folikulov u samíc i príťažlivosti voči samcom.

Vedci z Tel Aviv, ktorí sa zaoberajú primárne nádormi náhodne zistili, že rovnaké proteíny, ktoré nás ochraňujú pred slnečným žiarením vyvolávajú u zvierat a zdanlivo i u ľudí náladu na lásku, túžbu po intimite, sexe.

Izraelskí výskumníci sú presvedčení, že našli vedecký dôvod, prečo práve v lete máme zvýšenú túžbu po milovaní a zdokumentovali zložitý proces, keď nás slnko pošteklí na pokožke svojimi lúčmi a prečo máme potom zvýšenú chuť na intímnosti.

Ich výskum by mohol viesť až k terapiám, ktoré by zvýšili záujem o milovanie či liečili sexuálne dysfunkcie.

Ako to chcú dosiahnuť   

Tím z Tel Avivskej univerzity naznačuje, že presne ten istý proteín v kožných bunkách, ktorý chráni DNA pred poškodením slnečným žiarením (p53) spôsobuje hormonálne, fyziologické a behaviorálne zmeny, ktoré u zvierat vyvolávajú túžbu po sexe a zdanlivo aj u ľudí. Informoval o tom denník The Times of Israel. 

„Naše laboratórium študuje rakovinu kože a omylom sme začali skúmať, ako slnečné lúče ovplyvňujú tento proteín a a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-08-28 15:33:42 - Feat.: - Title: Covid-19: Bezpečnejšie je dostať vakcínu ako koronavírus, ukázala štúdia na miliónoch ľudí 02 - Modified: 2021-08-06 09:12:24 - Feat.: - Title: Koniec rastu nádorových buniek? Vedci zistili, ako pomôcť ženám s rakovinou prsníka
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 05:28