Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Českí kardiológovia: Srdcové komplikácie po očkovaní sa zveličujú

26.08.2021, 17:37
Autor:
redred
Ukázalo sa, že ten, kto mal nízke hodnoty cholesterolu, bol lepšie chránený pred Covid-19. Keď ho mal človek v krvi menej, infekcia sa do bunky dostávala horšie.

Naše ordinácie sa rozhodne neplnia ľuďmi so zápalom srdcového svalu po očkovaní. Citovala česká televízia ČT 24 na svojej stránke českých kardiológov v reakcii na obavy z možných vedľajších účinkov mRNA vakcín proti Covid-19.

Podľa predsedu Českej kardiologickej spoločnosti Aleša Linharta, kardiologický pacient, ktorý sa nakazí novým koronavírusom, má až trojnásobne vyššie riziko úmrtia naň.

„Pomalé tempo a neúplná vakcinácia vytvárajú priestor pre vznik nových mutácií. Zabudnime, že delta je posledná. Ak sa nám nepodarí dosiahnuť plošnú zaočkovanosť, hrozí reálne nebezpečenstvo, že sa dočkáme ďalšej vlny pandémie,” ozrejmil pre ČT24.

Komplikácie súvisiace s očkovaním sú podľa neho zveličené.

„Vakcíny mRNA nás prekvapili svojou bezpečnosťou. Ak uvážime, koľko vedľajších reakcií majú ľudia po iných očkovaniach, napríklad pred cestovaním do zahraničia, potom vychádza vakcína proti Covid-19 jednoznačne priaznivo. Vedľajšie účinky samozrejme existujú, niektoré sú dané samotným mechanizmom vakcíny, ktorá má navodiť imunitnú odpoveď. Bohužiaľm veľa ochorení, ktoré sa vyskytujú aj v necovidových časoch, sa prisudzuje vplyvu vakcíny,” dodal Linhart.

Dáta sú pozitívne

Kardiológovia napríklad čelili záplave reakcií na správu, že vakcína od Pfizeru spôsobuje zápal srdcového svalu u mužov.

„Najlepšie dáta máme z augustového vydania amerického časopisu JAMA, kde autori zhodnotili riziko zápalu srdcového svalu (myokarditídy) a osrdcovníka po vakcinácii vykonanej u viac ako dvoch miliónov jedincov," povedal pre ČT24 predseda českých kardiológov.

Riziko vyžadujúce hospitalizáciu tam podľa neho vyčíslili na jeden prípad zo sto tisíc a zápalu osrdcovníka na 1,8 na stotisíc očkovaných. Priebeh u všetkých bol však priaznivý a nikto nezomrel.

Tento zápal podľa Linharta nie je vzácnym ochorením a vyskytuje sa bežne i mimo pandémiu, preto je riziko vakcíny ako príčiny komplikácií ešte menšie.

„Prípady myokarditídy boli mimochodom popísané aj pri vakcinácii proti kiahňam, chrípke či papilomavírusu," dodal.

Za zmienku podľa neho stoja aj údaje americkej armády, ktorá svojim vojakom podala 2,8 milióna dávok mRNA vakcín. Myokarditída sa objavila iba u 23 vojakov.

Úhlavný nepriateľ cholesterol

Ako informovala ČT24 na svojom webe, k tomu, aby sa infarkty neopakovali, by mala prispieť i nová trieda liekov znižujúcich cholesterol. Väčšina infarktov myokardu je totiž podmienená takzvanou aterosklerózou vencovitých tepien a tá je "poháňaná" práve cholesterolom prinášaným krvným prúdom.

„Najnovšie vedecké poznatky jasne ukazujú, že, čím nižší, tým lepší. Kým zdravá populácia by mala mať hodnoty LDL (, zlého ') cholesterolu pod troma milimolmi na liter, tí, ktorí už raz prekonali infarkt, by si mali postrážiť hodnotu jedna celá štyri milimol na liter a menej. Ten, kto prekonal dva a viac infarktov, by nemal prekročiť hladinu jeden milimol na liter," vysvetlil profesor Michal Vráblík, predseda Českej asociácie preventívnej kardiológie.

Ako spresnil, nízke hodnoty môžeme dosahovať aj dnes s pomocou injekcií na cholesterol, ktoré si pacient sám aplikuje raz za dva až štyri týždne.

„V blízkej budúcnosti budeme využívať nové mechanizmy účinku, ktoré umožňujú podať liek na zníženie cholesterolu injekčne raz za pol roka pre dosiahnutie dobrých a zdravých hodnôt,” doplnil Vráblík.

Nepriamo sa podľa neho tiež ukazuje, že ten, kto mal nízke hodnoty cholesterolu, bol lepšie chránený pred Covid-19. “Ten sa totiž do bunky dostáva prostredníctvom receptorov, tie ale potrebujú cholesterol. Keď ho mal človek v krvi menej, infekcia sa do bunky dostávala horšie,” zhrnul pre ČT24 Vráblík.

Podľa kardiológov zabrzdila pandémia v prvom štvrťroku plánovanú kardiologickú starostlivosť, čo sa môže prejaviť nárastom komplikácií neskôr. Niektorí až teraz prichádzajú ku svojim špecialistom s prejavmi srdcového zlyhania a s ďalšími komplikáciami.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 23:50