StoryEditor

Očkovať povinne či dobrovoľne? Názory zdravotníkov sa líšia, rezort má jasno

26.08.2021, 12:40
Autor:
klkl
Niektoré krajiny k povinnému očkovaniu zdravotníkov už pristúpili. U nás sú proti nemu aj šéfovia niektorých profesijných organizácií.

Áno, som zaočkovaný a som za povinné očkovanie zdravotníkov. Takto stručne sa vyjadril infektológ MUDr. Peter Sabaka, ktorý sa počas prvej a najmä druhej vlny staral o najťažších covidových pacientov v rámci Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Podobne sa na povinné očkovanie zdravotníkov pozerá napríklad aj prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ či viceprezident Slovenskej lekárskej spoločnosti prof. MUDr. Jozef Glasa. I keď, ako obaja zhodne tvrdia, pre zdravotníkov by očkovanie proti ochoreniu COVID-19 malo byť samozrejmosťou.

Profesijná povinnosť

„To, že zdravotník má byť zaočkovaný proti koronavírusu – pokiaľ nemá reálne medicínske kontraindikácie –, považujem za takú samozrejmosť a naliehavú profesijnú povinnosť, že otázka by tu vôbec nemala prichádzať do úvahy. Je závažným profesijným zlyhaním, odborným aj etickým, ak zdravotník nemá v tejto veci jasno. K dispozícii je dnes dostatok verifikovaných odborných informácií, aj v slovenskom jazyku,“ uviedol prof. Glasa.

„Ideálne by bolo, keby v zdravotníctve pracovali iba príčetní jedinci, ktorí by boli zaočkovaní bez ohľadu na zákonnú povinnosť. Umývanie rúk po WC tiež nie je povinné,“ uviedol Ondrej Sukeľ.

Naopak, proti je prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) MUDr. Marian Kollár. „Nemôžeme ísť v demokracii cestou neprimeraného násilia a diskriminácie ktorejkoľvek spoločenskej skupiny. Toto je neprípustné. Tento problém sa však netýka len zdravotníkov,“ uviedol Kollár.

„Na druhej strane, štát by mal nenásilnou formou a bez perzekúcií vyvinúť takú iniciatívu a dostatočne presvedčivú a vyváženú kampaň, aby sa dalo zaočkovať čo najviac ľudí dobrovoľnou formou,“ dodal prezident SLK.

MZ SR ešte nerozhodlo

Rezort zdravotníctva stále nemá jasno v tom, či povinné očkovanie zdravotníkov zavedie. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa o takejto možnosti niekoľkokrát zmienil, definitívne rozhodnutie stále nepadlo.

„Očkovanie chráni pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Povinné očkovanie pre určité vybrané skupiny je aktuálne predmetom odborných debát, napríklad pre skupinu pracovníkov kritickej infraštruktúry a ďalších vybraných skupín. V nadväznosti na závery odbornej diskusie a rokovania zainteresovaných budeme komplexne informovať,“ uviedla hovor...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-06 13:01:36 - Feat.: - Title: MZ SR zriadi Radu pre rozpočet verejného zdravotného poistenia 02 - Modified: 2024-01-15 07:52:00 - Feat.: - Title: Názor: Nastal čas, aby sa prehodnotili kompetencie zdravotníkov podľa vzdelania a praxe 03 - Modified: 2023-10-16 10:00:59 - Feat.: - Title: Odborníci: Aký by mal byť nový minister zdravotníctva 04 - Modified: 2023-07-26 15:32:42 - Feat.: - Title: Lekárski odborári sú výrazne proti skráteniu ambulantných pohotovostných služieb pediatrov. Toto sú hlavné dôvody 05 - Modified: 2023-06-07 14:45:48 - Feat.: - Title: Nákup COVID vakcín je záväzkom krajín EÚ, nejde o vyhodené peniaze
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 17:19