StoryEditor

Vitajte, teší ma, gratulujem. Na prste sa nachádzajú aj desaťtisíce baktérií. Podáme si ešte ruky?

24.08.2021, 07:00

Už je to viac ako rok, čo sme si nepodali niektorí ruky. Kým, kedysi by sa toto gesto považovalo za prejav neslušnosti, dnes je to skôr akt opatrnosti. Epidemiológovia už na začiatku pandémie varovali, že koronavírus sa prenáša najmä po priamom kontakte kvapôčkovou infekciou a podanie rúk patrí medzi najčastejšie formy prenosu.

Hygienici zdôrazňujú, že je vhodné dbať na dostatočný sociálny odstup od cudzích osôb, dôkladné umývanie rúk a nosenie rúška vo verejných interiérových priestoroch a na miestach s vyššou koncentráciou ľudí.

Food Safety News

​Odtlačok ruky zdravotníka (Photo courtesy of Henry Ford Health System)

Na tradíciu podávania rúk, odkiaľ pochádza, aké sú v nej rozdiely naprieč národmi a či sa k nej ešte vrátime sme sa tiež opýtali známej slovenskej etnologičky PhDr. Kataríny Nádaskej, PhD.

Odveký rituál, bez ktorého sme si nedokázali donedávna predstaviť pozdrav, gratulácie, začiatky obchodných rokovaní zmenil strach z pandemického vírusu. Zdá sa však, že iba niekde. Revolučný prístup zaviedlo americké Kansas City, v ktorom sa nedávno začali vo veľkom objavovať plagáty a nálepky so sloganom „Podávam si ruky“.

Túžime po dotyku

Ako informovala Associated Press (AP) majú uľahčiť nepríjemné sociálne stretnutia. Teraz, keď sa opäť vraciame do kancelárií, na bohoslužby a oslavy vynára sa aj otázka potriasť rukou alebo nie? Po uvoľnení opatrení, rozbehnutí očkovania sa vrátili i objatia a podávania rúk.

Podľa AP, Business Law Southwest, ktorá poskytuje poradenstvo podnikom v Novom Mexiku, Arizone a v Texase, dokonca ponúkala na začiatku pandémie pomoc pri vytváraní nových smerníc na pracovisku, ako napríklad politiky bez podávania rúk. Záujem však nebol, povedala hovorkyňa spoločnosti Kristy Donahue.  

„Na konci dňa ľudia túžia po ľudskej interakcii a ľudskom dotyku,“ doplnila. Prirovnala to k  psychologickému experimentu s opi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 12:13