StoryEditor

WHO: Odložte tretie dávky. Ak sa zaočkovanosť globálne nezvýši, vzniknú silnejšie varianty

23.08.2021, 17:00
Autor:
redred
Tí, ktorých imunitný systém je ohrozený, by mali dostať posilňovaciu dávku, aj keď predstavujú iba malé percento populácie. Hovorí generálny riaditeľ WHO.

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok (23. augusta) uviedol, že posilňovacie dávky pandemických vakcín proti Covid-19 by sa mali odložiť.

Ako informovala agentúra Reuters, prioritou by malo podľa neho byť zvýšenie zaočkovanosti v krajinách, kde bolo zaočkované iba jedno alebo dve percentá populácie.

“Ak sa zaočkovanosť globálne nezvýši, môžu sa vyvinúť silnejšie varianty koronavírusu a vakcíny určené na posilnenie, teda tretie booster dávky by mali byť darované krajinám, kde ľudia nedostali ešte ani prvú či druhú dávku,” povedal Ghebreyesus počas návštevy Budapešti.

Navyše sa podľa neho diskutuje o tom, či sú posilňovacie dávky vôbec účinné. Vysvetlil Ghebreyesus na tlačovej konferencii s maďarským ministrom zahraničných vecí Petrom Szijjartom. “Tí, ktorých imunitný systém je ohrozený, by mali dostať posilňovaciu dávku, aj keď predstavujú iba malé percento populácie," dodal pre Reuters.

WHO uviedla, že aktuálne údaje z minulého týždňa nenaznačujú, že sú potrebné posilňovacie tretie dávky proti Covid-19 a že najzraniteľnejšie osoby na celom svete by mali byť zaočkované skôr, ako krajiny s vysokými príjmami začnú s preočkovávaním. Pritom samotné Maďarsko už začalo so širokou distribúciou posilňovacích dávok. Nárok na ne má u našich južných susedov ktokoľvek štyri mesiace po tom, čo dostal druhú dávku vakcíny proti koronavírusu.

Ako sme vás tiež informovali, aby sa zabránilo šíreniu variantu delta, niektoré krajiny začali používať alebo začali zvažovať potrebu posilňovacích (tretích, tzv. booster) dávok, aj keď vedci diskutujú o tom, či sú potrebné.

Ako však informoval The Times of Israel, zdá sa, že posilňovacie dávky zvyšujú účinnosť ochrany pred infekciou trojnásobne v porovnaní s ľuďmi, ktorí boli očkovaní iba dvoma dávkami.

Kampaň na tretiu dávku v Izraeli začala 1. augusta s ľuďmi nad 60 rokov a odvtedy sa rozšírila na všetkých Izraelčanov starších ako 40 rokov, ako aj na zdravotníckych pracovníkov, učiteľov a tehotné ženy.

01 - Modified: 2023-10-03 05:00:00 - Feat.: - Title: Holandskí výskumníci našli prepojenie medzi obezitou a úmrtiami na koronavírus 02 - Modified: 2023-06-28 05:00:00 - Feat.: - Title: WHO: Takmer 36 miliónov ľudí v Európe môže mať dlhodobé následky covidu 03 - Modified: 2023-06-12 05:00:00 - Feat.: - Title: WHO: Slovensko nedostatočne využíva možnosti, ktoré ponúkajú zdravotnícke dáta 04 - Modified: 2023-05-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Pozitívny trend sa v posledných dvoch rokoch zastavil, počet fajčiarov na Slovensku vlani stúpol 05 - Modified: 2023-05-20 15:47:44 - Feat.: - Title: Zápalové ochorenie srdcového svalu u novorodencov v Anglicku spôsobil známy vírus
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 18:14