Mobilné telefóny a počítače sú vyrobené z niektorých z najzriedkavejších materiálov na Zemi. Britskí vedci sledujú techniku, ktorá dokáže vnímať koncentrácie týchto materiálov vo vzduchu.Pixabay
StoryEditor

Očkovanie proti Covid-19 je terčom dezinformačnej kampane

10.08.2021, 06:00
Autor:
redred
Česká Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) vyvracia dezinformácie o liečbe covidu.

Očkovanie proti Covid-19 je terčom usilovnej dezinformačnej kampane. Cieľom dezinformátorov je zámerná manipulácia s čitateľmi s vidinou vlastného prospechu. Informovala česká Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) na svojej stránke.

Ako ďalej spresnila, tým môže byť predaj „zázračných“ prostriedkov na ochranu pred koronavírusmi, radosť z úspechu úmyselne rozširovaných klamstiev alebo snaha o podkopanie dôvery v demokraciu.

„U väčšiny ochorení s mediálnym presahom sa skôr alebo neskôr objavia „zaručené“ rady, ako toto ochorenie vyliečiť bez pomoci oficiálnej medicíny. Nie je tomu inak ani pri Covid-19,“ napísali zástupcovia AIFP na svojom webe.

Na jednej strane sú rady, ktoré nepomôžu, ale ani zásadne nepoškodia. Vitamíny majú priaznivé imunomodulačné účinky, preto ich dostatočný príjem je určite žiadúci a posilňuje obranyschopnosť.

„Avšak klinické štúdie nepreukázali, že by vitamíny, hoci vo vysokých dávkach, liečili ochorenie Covid-19,“ uviedli členovia AIFP.

Podľa nich, ďalšími sú správy, ktoré už môžu škodiť. Jednou z nich je tá, ktorá tvrdí, že pravidelní konzumenti tvrdého alkoholu nedostanú koronavírus.  

Autorom tohto výmyslu je údajne prof. Dr. Todor Kantarcijev, riaditeľ bulharského národného centra pre liečenie infekčných chorôb. Česká AIFP však varovala, že spomínaného lekára sa nepodarilo nájsť.

Správa sa po prvýkrát objavila na severomacedónskom spravodajskom webe Vecer. Teraz je už nedostupná. „Pravidelnú konzumáciu tvrdého alkoholu samozrejme nemožno odporučiť nikomu,“ spresnila AIFP.

„Rady, ktoré škodia, sú mnohokrát bizarné, ale aj s takými sa stretávame. Medzi tie, ktorým je nutné sa naozaj vyhnúť, je rada užívať pre liečbu koronavírusu bieliace prípravky,“ prezradili členovia AIFP na svojej stránke. 

Medzi zástancov použitia dezinfekčných prostriedkov patril aj bývalý americký prezident Donald Trump. Je tiež pravda, že pri nedostatku klasických dezinfekčných prostriedkov boli bieliace prostriedky odporúčané ako prijateľná náhrada pre povrchovú dezinfekciu.

Pre ľudský organizmus sú však bieliace prípravky jedovaté. Podľa českej AIFP dezinformáciám sa vyhneme iba tak, že si skontrolujeme zdroj informácie, overíme autora i tému v inom médiu, prečítame si celý článok a ak si nie sme istí poradíme sa.   

„Koniec pandémie je určite prianím nás všetkých a práve preto sa do hľadania lieku proti Covid-19 zapája stále viac ľudí. Prichádzajú s neuveriteľne jednoduchými riešeniami, často im ale chýba odbornosť. Vývoj efektívneho a bezpečného lieku je zložitá vec a má jasne dané pravidlá. Tie sú tu najmä preto, aby boli lieky pre nás všetkých bezpečné a fungovali presne tak, ako potrebujeme. Pandémiu porazí skôr očkovanie a vytrvalá práca vedcov ako tipy a triky z internetu,“ uzavrela riaditeľka českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Mgr. Irena Storová, MHA.

01 - Modified: 2023-01-30 06:02:06 - Feat.: - Title: Šírenie klamstiev sa môže stať návykom ako závislosť 02 - Modified: 2022-09-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Takmer polovica tínedžerov nevie odlíšiť skutočnú zdravotnícku informáciu od nepravdivej 03 - Modified: 2021-09-22 07:33:18 - Feat.: - Title: Známy lekár pre dospelých vydal školákom potvrdenie, že nemôžu nosiť rúško
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 00:20