Očkovacia lotéria a odmeny za presviedčanie na očkovanie oceňujú najmä tí, ktorí sa ešte len plánujú dať zaočkovať (ilu)TASR
StoryEditor

V Česku rozhodujú o uznávaní protilátok na covid i o tretej dávke vakcíny

09.08.2021, 08:57
Autor:
ČTKČTK
O uznávaní protilátok na covid ako dokladu bezinfekčnosti sa podľa českého premiéra Andreja Babiša rozhodne do konca augusta.

Do konca augusta sa podľa českého premiéra Andreja Babiša (ANO) rozhodne o možnom uznávaní protilátok na Covid-19 ako dokladu bezinfekčnosti aj o prípadnom podávaní tretej dávky pandemickej vakcíny starším ľuďom.

Babiš v nedeľu 8. augusta vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach uviedol, že má k tomu byť spracovaná klinická štúdia v Moravskosliezskom a v Ústeckom kraji a má sa konať odborný okrúhly stôl, ktorý bude moderovať. 

„Do konca augusta musíme rozhodnúť, ako to bude s preočkovaním a s uznávaním alebo neuznávaním protilátok. Zatiaľ to má iba Rakúsko,“ povedal Andrej Babiš. Podotkol, že experti sa nezhodujú.

„Štúdie naznačujú, že u starších osôb, ktoré boli očkované pred piatimi, šiestimi mesiacmi, dochádza k významnému poklesu hladiny protilátok. A zase seniori, ktorí Covid-19 prekonali, majú hladinu protilátok,“ dodal.

Podľa českého premiéra, ak sa rozhodlo o uznávaní protilátok, niektorí by mohli získať motiváciu nechať sa očkovať, keď by zistili, že majú protilátok málo. 

Námestníčka ministra zdravotníctva Martina Koziara Vašáková novinárom koncom júla povedala, že odborníci uznávať protilátky na Covid-19 ako preukázanie bezinfekčnosti neodporúčajú. Podľa nej aj ten, kto má protilátky, môže ochorieť.  

Naopak negatívny test na protilátky podľa nich neznamená, že sa človek nedokáže pred infekciou koronavírusu chrániť.

Podľa predsedu českej vakcinologickej spoločnosti Romana Chlíbka protilátky tiež nie sú dôvodom, prečo by sa nemal človek zaočkovať.

Po očkovaní podľa neho klesajú hodnoty protilátok pomalšie než po prekonaní choroby.

Andrej Babiš vo svojom videu taktiež uviedol, že terajších dvanásť mobilných očkovacích tímov doplní budúci týždeň ďalších desať. Fungujú skvele v Moravskosliezskom kraji a v Karlovarskom kraji a pripravuje sa Ústecký a Olomoucký kraj, oznámil.  

Premiér zároveň požiadal zamestnávateľov, aby zamestnancom dovolili sa očkovať u mobilného tímu krátkodobou priepustkou zo zamestnania.

Na očkovanie čaká podľa ministerského predsedu aktuálne 673 496 ľudí, z toho 43 354 na prvý termín.  K sobotňajšiemu večeru bolo v Českej republike aplikovaných podľa štatistík 10 652 947 dávok vakcíny, ukončené očkovanie má takmer 5,07 milióna ľudí.  

Andrej Babiš propagoval k očkovaniu miesta bez registrácie, ktorých je teraz podľa neho 88.

„Najčastejšie prichádzajú ľudia, ktorí nemajú internet alebo sa nechcú registrovať a často nemajú ani praktického lekára. A nie je pravda, že ide o sociálne prípady,“ ozrejmil. Mnohí sa neregistrovali na očkovanie podľa neho aj kvôli tomu, že nemali čas.

 

01 - Modified: 2023-11-21 14:25:49 - Feat.: - Title: Tisíce lekárov v Česku podali výpovede z nadčasov, hrozí obmedzenie starostlivosti 02 - Modified: 2021-08-25 07:03:51 - Feat.: - Title: Covid-19: tisíce vakcín končia v koši. Exspirácia hrozí miliónom dávok po celom svete 03 - Modified: 2021-08-02 06:01:18 - Feat.: - Title: Covid-19: ochrana vakcíny po čase klesá. Kedy dostaneme tretiu dávku? 04 - Modified: 2021-07-27 09:54:49 - Feat.: - Title: Česko ovládla delta, tvorí veľkú väčšinu nových prípadov 05 - Modified: 2021-04-07 09:58:49 - Feat.: - Title: Český minister zdravotníctva skončil po piatich mesiacoch. Mám čisté svedomie, tvrdí
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 02:24