MZ
StoryEditor

Americká FDA opäť ľudí varovala, aby si covid neliečili ivermektínom

02.08.2021, 18:00
Autor:
redred
Ivermektíny pre zvieratá sú často veľmi koncentrované, pretože sa používajú pre veľké zvieratá, ako sú kone a kravy, ktoré môžu vážiť oveľa viac ako človek, teda tonu alebo ešte viac. Také vysoké dávky môžu byť pre ľudí veľmi toxické.

Spojené štáty americké majú celkovo zaznamenaných 35 miliónov prípadov Covid-19, za včera im pribudlo 23 000. Na porovnanie, počet ľudí v Európe, ktorí sa nakazili koronavírusom už prekročil 60 miliónov. Uviedla to európska kancelária WHO a vyzvala k vakcinácii a dodržiavaniu opatrení.

Ako uviedol (v pondelok 2. augusta) americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), zdá sa, že opäť rastie záujem o liek s názvom ivermektín na liečbu covidu.

„Ivermektín sa v USA často používa na liečbu alebo prevenciu parazitov u zvierat. FDA dostala viacero správ o pacientoch, ktorí potrebovali lekársku pomoc a boli hospitalizovaní po samoliečbe ivermektínom určeným pre kone,“ informoval úrad na svojej stránke.

Nekonvenčný spôsob liečby

„Žijeme s tým, čo sa nám niekedy zdá ako navždy. Vzhľadom na počet úmrtí na covid nie je prekvapujúce, že niektorí spotrebitelia sa pozerajú na nekonvenčné spôsoby liečby, ktoré neboli FDA schválené,“ spresnili zástupcovia úradu vo svojom stanovisku na fda.gov.

Ako dodali, FDA neschválila ivermektín na použitie na liečbu alebo prevenciu Covid-19 u ľudí. Tablety Ivermectinu sú schválené vo veľmi špecifických dávkach pre niektoré parazitické červy, pre vši a kožné ochorenia, ako je rosacea (známa ako ružovka).

Ivermektín nie je antivirotikum (liek na liečbu vírusov).

„Užívanie veľkých dávok tohto lieku je nebezpečné a môže spôsobiť vážne poškodenie. Nikdy neužívajte lieky určené pre zvieratá. Ivermektínové prípravky pre zvieratá sa veľmi líšia od prípravkov schválených pre ľudí,“ priblížila FDA na svojej stránke.

Tablety Ivermectinu sú schválené FDA na liečbu ľudí s črevnou strongyloidiázou a onchocerkózou, dvoma stavmi spôsobenými parazitickými červami. Okrem toho sú niektoré lokálne (na koži) formy ivermektínu schválené na liečbu vonkajších parazitov, ako sú vši, a na kožné ochorenia, ako je rosacea.

Na čo sa používa u zvierat

Niektoré formy ivermektínu sa používajú u zvierat na prevenciu chorôb srdcových červov a určitých vnútorných a vonkajších parazitov.

„FDA neskúmal údaje na podporu užívania ivermektínu u pacientov s Covid-19 na jeho liečbu alebo prevenciu. Prebieha však určitý počiatočný výskum. Užívanie lieku na neschválené použitie môže byť veľmi nebezpečné. To platí aj pre ivermektín. V okolí je veľa dezinformácií a možno ste už počuli, že je v poriadku užívať veľké dávky ivermektínu. To je nesprávne,“ ozrejmili zástupcovia FDA na jeho webe.

Dokonca aj hladiny ivermektínu na schválené použitie môžu interagovať s inými liekmi, ako sú lieky na riedenie krvi.

„Môžete sa tiež predávkovať ivermektínom, čo vám môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie, hnačku, hypotenziu (nízky krvný tlak), alergické reakcie (svrbenie a žihľavka), závraty, ataxiu (problémy s rovnováhou), záchvaty, kómu a dokonca smrť,“ varovali.

Ivermektíny pre zvieratá sú často veľmi koncentrované, pretože sa používajú pre veľké zvieratá, ako sú kone a kravy, ktoré môžu vážiť oveľa viac ako človek, teda tonu alebo ešte viac. Také vysoké dávky môžu byť pre ľudí veľmi toxické.

01 - Modified: 2023-07-16 06:00:00 - Feat.: - Title: V USA schválili predaj prvej antikoncepčnej tabletky dostupnej bez predpisu 02 - Modified: 2023-07-01 10:53:10 - Feat.: - Title: USA schválili prvú génovú terapiu na liečbu svalovej dystrofie. Má ísť o druhý najdrahší liek na svete 03 - Modified: 2023-06-17 05:00:00 - Feat.: - Title: Americkí lekári sú nútení rozhodovať, kto z pacientov dostane onkologické lieky 04 - Modified: 2023-02-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Po pravých kiahňach môže ľudstvo odstrániť druhú chorobu v dejinách 05 - Modified: 2022-04-28 14:42:11 - Feat.: - Title: Covid-19: Moderna požiadala o povolenie svojej vakcíny pre deti od 6 mesiacov do 5 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 11:03