StoryEditor

Zaujímavý výskum: farebné ovocie a zelenina pomáhajú pri demencii. Znižujú oxidačný stres v mozgu

01.08.2021, 10:00
Autor:
kš
Pestrá strava bohatá na flavonoidy, najmä na flavóny a antokyány (nájdeme ich v čučoriedkach, černiciach a čerešniach), sa zdá byť dobrou stávkou na podporu dlhodobého zdravia mozgu.

Zmeny v mozgu môžu začať desaťročia predtým, ako človek začne pociťovať kognitívny pokles či demenciu. Ako uviedli vedci v časopise Neurology, dnes neexistuje liek na demenciu, preto sú stratégie na predchádzanie tohto stavu prostredníctvom zmeny životného štýlu nevyhnutné. 

Vo svojej rozsiahlej štúdii zistili súvislosť medzi konzumáciou potravín bohatých na antioxidanty nazývaných flavonoidy a výrazne zníženým rizikom počiatočných príznakov kognitívneho poklesu. 

Ovocie a zelenina, ako sú jahody, čučoriedky, pomaranče a papriky, vďačia za svoje jasné farby rastlinným chemikáliám známym ako flavonoidy. Tieto fytochemikálie majú silné antioxidačné vlastnosti, čo vyvoláva nádej, že by mohli znížiť oxidačný stres v mozgu. 

Podľa výskumu publikovanom v Neurology, mnoho potravín bohatých na flavonoidy, ako sú jahody, pomaranče, grapefruity, jablká, hrušky, zeler, paprika a banány, bolo spojených s výrazne nižšou pravdepodobnosťou výskytu subjektívneho kognitívneho poškodenia, poruchy či poklesu (je samovoľne pozorovaný pokles vo vašom myslení, najčastejšie zaznamenaný v pamäti. Je to subjektívne, lebo ostatní nemusia pozorovať žiadne ťažkosti pacient má však pocit, že klesá).

Nikdy nie je neskoro začať 

Ako uviedol MedicalNewsToday (MNT), oxidačný stres (ovplyvňuje kondíciu i pružnosť mozgu, môže mať tiež vplyv na rozvoj akútnych aj chronických ochorení) je silným kandidátom na to, že spôsobuje vekom podmienený kognitívny pokles a nakoniec demenciu, ktorá ovplyvňuje pamäť, myslenie a uvažovanie človeka.

V roku 2014 malo demenciu v USA asi 5 miliónov dospelých vo veku 65 rokov a viac. Podľa prognóz sa tento počet do roku 2060 zvýši na takmer 14 miliónov.

 Podľa Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti, žije vo svete takmer 47 miliónov ľudí s demenciou. Ako ďalej uviedli na svojej stránke alzheimer.sk, každé štyri sekundy ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria mu liečivý zázrak či sibírske zlato. Pomôže pri prevencii chrípky i podpore imunity 02 - Modified: 2022-07-31 09:39:30 - Feat.: - Title: Patrí medzi obľúbené letné liečivé rastliny. Volajú ju i malá lekáreň 03 - Modified: 2021-10-17 21:20:19 - Feat.: - Title: Plody Bohov pomáhajú pri chrípke, zlepšujú imunitu, majú i protirakovinové účinky
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 13:07