Výdavky na zdravotníctvo stúpnu v USA na 17 percent HDP, pritom svetový priemer je na úrovni 10 percent. Stále väčšia časť americkej populácie si nebude môcť uhradiť zdravotnú starostlivosť. Rely, ktorú zažil zdravotnícky sektor po zvolení Donalda Trumpa rýchlo vyprchá, keď si investori uvedomia, že nová administratíva sa nebude so sektorom len maznať. Namiesto toho zavedie nové reformy s cieľom ozdraviť predražený a neefektívny zdravotnícky sektor. Sektorový SPDF ETF fond sa prepadne o 50 percent na 35 dolárov, čo ukončí najväčšiu rely v americkom zdravotníctve od finančnej krízy.Reuters
StoryEditor

Viac inovatívnych liekov aj pre nás. Rezort zdravotníctva plánuje zmenu

22.07.2021, 13:30
Autor:
tasrtasr
MZ SR priznalo, že na Slovensku aktuálne nie je štandardne hradená väčšina nových inovatívnych liekov. Prístup pacientov k liečbe inovatívnymi liekmi z prostriedkov verejného zdravotného poistenia sa líši v závislosti od zdravotnej poisťovne.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) chce podporiť vstup nových inovatívnych liekov, ako aj generických a biologicky podobných liekov, ktoré pomáhajú znižovať finančné náklady z prostriedkov verejného zdravotného poistenia.

Vyplýva to z legislatívneho zámeru novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia.

"Prioritnou motiváciou novelizácie zákona je zabezpečiť pre pacientov nové terapie, ktoré sú bežne dostupné v iných európskych krajinách," uviedlo MZ SR v predbežnom materiáli.

Taktiež chce priniesť preventívne opatrenia, ktorých účelom je predísť odchodu nenahraditeľných liekov z úhradového systému, zvýšiť efektívnosť a účelnosť vynakladania verejných zdrojov na lieky a ostatné zdravotnícke technológie, či napríklad zjednodušiť a zefektívniť rozhodovacie procesy.

Rezort priznal, že na Slovensku aktuálne nie je štandardne hradená väčšina nových inovatívnych liekov. Ich úhrada musí byť schválená zdravotnou poisťovňou individuálne, teda prístup pacientov k liečbe inovatívnymi liekmi z prostriedkov verejného zdravotného poistenia sa líši v závislosti od zdravotnej poisťovne.


Súčasná právna úprava neumožňuje flexibilne reflektovať situáciu na trhu. MZ SR uviedlo, že nie je možné automaticky napríklad zohľadniť úsporu, ktorú prináša vstup generických a biologicky podobných liekov na slovenský trh či nedostupnosť referenčného lieku. To spôsobuje, že pre pacientov je dostupný výlučne liek s vyšším doplatkom.


Takýto stav podľa rezortu neumožňuje zohľadniť osobitné trhové situácie, čo vedie držiteľov registrácie liekov ku komerčnému rozhodnutiu stiahnuť nenahraditeľný liek zo slovenského trhu alebo ho nechať dostupný výlučne prostredníctvom výnimkového režimu úhrady, ktorý podlieha administratívnej záťaži lekárov a zdravotných poisťovní.


Návrh by mal ísť do pripomienkového konania v auguste.

01 - Modified: 2024-03-06 13:01:36 - Feat.: - Title: MZ SR zriadi Radu pre rozpočet verejného zdravotného poistenia 02 - Modified: 2023-07-26 15:32:42 - Feat.: - Title: Lekárski odborári sú výrazne proti skráteniu ambulantných pohotovostných služieb pediatrov. Toto sú hlavné dôvody 03 - Modified: 2023-07-25 10:00:00 - Feat.: - Title: Európska lieková agentúra odporučila v júli na schválenie štrnásť inovatívnych liekov 04 - Modified: 2023-06-07 14:45:48 - Feat.: - Title: Nákup COVID vakcín je záväzkom krajín EÚ, nejde o vyhodené peniaze 05 - Modified: 2023-05-29 05:00:00 - Feat.: - Title: Plán obnovy: Najvyšší kontrolný úrad plánuje preveriť agendu rezortu zdravotníctva
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 08:46