StoryEditor

Prvý prípad infekcie človeka pľúcnym červom: ako sa nakazil? Prípadov môže byť viac

21.07.2021, 13:30
Autor:
kš
Zdrojom parazitov sú infikované psy, preto treba apelovať na chovateľov a veterinárov aby sa v endemických oblastiach, najmä na južnom Slovensku, zamerali na diagnostiku dirofilariózy u psov. Upozornili vedci SAV.

Na Slovensku potvrdili v pondelok 19. júla prvý prípad infekcie človeka pľúcnym červom. Informovali o tom MVDr. Martina Miterpáková a MVDr. Daniela Antolová z Parazitologického ústavu SAV v Košiciach.

Ako uviedli na stránke SAV, na Parazitologickom ústave v Košiciach potvrdili prvýkrát u človeka závažnú formu dirofilariózy spôsobenú krvnou filáriou Dirofilaria immitis, nazývanou aj pľúcny alebo srdcový červ. Charakteristické je pre ňu formovanie uzlov v pľúcach, veľmi často nesprávne diagnostikovaných ako malígne tumory.

„Infikovaná osoba pochádza z regiónu juhozápadného Slovenska, kde dirofilarióza dlhodobo cirkuluje v populácii psov. Nakazená osoba bola liečená v súvislosti s podozrením na iné ochorenie pľúc a pri  histologickom vyšetrení odobratého tkaniva bolo patológom vznesené podozrenie na parazitický pôvod  ložiska a vzorka tkaniva bola doručená ku nám na Parazitologický ústav SAV v Košiciach, kde po analýze DNA bola potvr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Objav: Vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos nebezpečnej choroby prenášanej komármi 02 - Modified: 2023-06-26 07:00:00 - Feat.: - Title: Únia varuje pred vážnymi chorobami prenášaných komármi. Tieto časti Európy sú zasiahnuté najviac 03 - Modified: 2022-09-18 15:00:00 - Feat.: - Title: Kliešťov môže pre klimatickú zmenu pribúdať, ľudia tak budú ohrození viac
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 17:58