StoryEditor

Zdaňte cukor aj soľ a predpisujte zeleninu. Navrhol britský podnikateľ ako stratégiu boja proti obezite

20.07.2021, 12:00
Autor:
kš
Celosvetový potravinový systém je najväčším prispievateľom k strate biodiverzity, odlesňovaniu, suchu, znečisteniu sladkých vôd a kolapsu vodných živočíchov. Po energetickom priemysle je tiež druhou najčastejšou príčinou zmien v podnebí. Tvrdí spoluzakladateľ reťazca rýchleho občerstvenia.

Netradičný návrh britskej Národnej zdravotnej službe (NHS) prišiel z dielne podnikateľa Henryho Dimblebyho, spoluzakladateľa reťazca rýchleho občerstvenia Leon. NHS adresoval výzvu na zdanenie cukru a soli a predpisovanie zeleniny. Ako uviedol pre BBC health, zvýšené dane môžu rozšíriť bezplatné školské stravovanie a podporiť lepšiu stravu medzi najchudobnejšími. 

Britský premiér Boris Johnson uviedol, že ho extra dane pre ťažko pracujúcich ľudí nelákajú. Dodal, že si správu podnikateľa preštuduje a sľúbil, že vláda do šiestich mesiacov odpovie návrhmi budúcich zákonov. 

Vyššie ceny potravín 

Podľa BBC však potravinársky priemysel medzitým varoval, že nové dane z veľkoobchodného predaja cukru a soli by mohli viesť k vyšším cenám potravín v obchodoch. „Obezita je predovšetkým o chudobe. Potrebujeme opatrenia na boj proti chudobe a pomoc ľuďom pri výbere, ktorý musia urobiť,“ ozrejmil Ian Wright z Potravinovej a nápojovej federácie, ktorá zastupuje výrobcov.

V rámci preskúmania, ktoré si objednala vláda v roku 2019 sa uvádza, že sú potrebné historické reformy potravinového systému na zlepšenie zdravia národa a ochranu životného prostredia. Nové dane by sa uplatňovali na veľkoobchodný cukor a soľ nakupované výrobcami, čo by zase mohlo zvýšiť niektoré ceny v obchodoch. 

Ako uviedla BBC, revízia popísala pandémiu Covid-19 ako „bolestivú kontrolu reality“, ktorá odhalila rozsah zlého zdravotného stavu súvisiaceho s potravinami. „Naša vysoká miera obezity bola hlavným faktorom tragicky vysokej úmrtnosti v Spojenom kráľovstve,“ dodal Dimbleby. Ako ďalej priblížil, ak budú jeho návrhy implementované v plnom rozsahu, môžu ušetriť 38 kalórií na osobu za deň, čo pomôže priemernému človeku schudnúť dve kilá hmotnosti ročne. 

Psychológ David Halpern, ktorý radí vláde, povedal, že dnes by zdanenie cukru a soli mohlo pôsobiť ako „dvojité pobúrenie“ v správaní. Koncept prirovnal k poplatku za cukor na nealkoholické nápoje, ktorý bol zavedený v apríli 2018 a ktorý nakoniec viedol výrobcov k odstráneniu cukru z výrobkov.

Doplnil, že poplatok spôsobil zníženie cukru pridávaného do nealkoholických nápojov asi o tretinu, pričom súčasne stúpol aj predaj. Podľa neho, zlá strava prispieva iba v Anglicku k 64 000 úmrtiam ročne a stojí ekonomiku 86 mld. eur. Tvrdí, že viac ako polovica ľudí vo veku nad 45 rokov dnes žije so zdravotnými ťažkosťami súvisiacimi so stravou.

BBC WHO

„A naše stravovacie návyky nepoškodzujú iba naše zdravie, ale aj ničia životné prostredie,“ upozornil Henry Dimbleby. Potraviny, ktoré konzumujeme, tvoria podľa neho asi štvrtinu emisií skleníkových plynov. Ako dodal pre BBC health, „celosvetový potravinový systém je najväčším prispievateľom k strate biodiverzity, odlesňovaniu, suchu, znečisteniu sladkých vôd a kolapsu vodných živočíchov.“ Po energetickom priemysle je tiež druhým najväčším prispievateľom k zmenám v podnebí. 

Výhody a výška novej dane 

Odporučil, aby bola nová daň stanovená na 3, 5 eur/kg pre cukor a takmer 7 eur/kg pre soľ predávanú veľkoobchodne na použitie v spracovaných potravinách alebo v reštauráciách a v stravovacích zariadeniach. Daň by sa mohla zvýšiť až o takmer 4 miliardy eur ročne, vypočítal kontrolný tím.

Národná potravinová stratégia uznala, že zvýšením cien niektorých výrobkov by daň z cukru a soli pravdepodobne najchudobnejším rodinám spôsobila ďalšie finančné zaťaženie. V rámci odporúčaní britský podnikateľ navrhol, aby sa peniaze získané z nových daní použili na rozšírenie bezplatného školského stravovania pre rodiny s príjmom do asi 23 000 eur alebo menej.  

Taktiež chce zaviesť program „Community Eatwell“ zahŕňajúci praktických lekárov, ktorí by predpisovali ovocie a zeleninu ľuďom s nesprávnou stravou a s nízkym príjmom. Vyzval aj vládu, aby stanovila cieľ znížiť spotrebu mäsa v krajine o 30 percent za desať rokov.

Poslankyňa za Stranu zelených Caroline Lucas uviedla, že chce dosiahnuť, aby vládna politika bola v súlade s Dimblebyho odporúčaniami, myslí si však, že budú ignorované. 

01 - Modified: 2023-06-28 05:00:00 - Feat.: - Title: WHO: Takmer 36 miliónov ľudí v Európe môže mať dlhodobé následky covidu 02 - Modified: 2023-06-24 09:55:00 - Feat.: - Title: Anglickí lekári ohlásili najdlhší štrajk v dejinách britského zdravotníctva 03 - Modified: 2023-06-12 05:00:00 - Feat.: - Title: WHO: Slovensko nedostatočne využíva možnosti, ktoré ponúkajú zdravotnícke dáta 04 - Modified: 2023-05-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Pozitívny trend sa v posledných dvoch rokoch zastavil, počet fajčiarov na Slovensku vlani stúpol 05 - Modified: 2023-05-20 15:47:44 - Feat.: - Title: Zápalové ochorenie srdcového svalu u novorodencov v Anglicku spôsobil známy vírus
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 00:03