Pixabay
StoryEditor

Bolesť hrdla, zvýšená teplota, kašeľ. Delta variant môže mať príznaky ako bežná nádcha, máme už desiatky prípadov

15.07.2021, 13:14
Autor:
redred
Infekčnejší delta variant ochorenia Covid-19 sa nielen výrazne rýchlejšie šíri, no môže sa prejaviť aj čiastočne inými príznakmi. Varoval dnes Úrad verejného zdravotníctva na svojej stránke.

K 12. júlu sme mali na Slovensku zachytených 35 prípadov delta variantu. Ako upozornil ÚVZ SR, strata chuti a čuchu sa vyskytuje o niečo zriedkavejšie, často sa prejavuje len ako bežné sezóne prechladnutie. To môže viesť k podceneniu príznakov a ďalšiemu šíreniu ochorenia.


„Infekčnejší delta variant sa postupne rozširuje vo väčšine krajín sveta. Na Slovensku naďalej dominuje alfa variant pandemického SARS-Cov-2 vírusu. Sekvenovaním vzoriek bolo už aj u nás potvrdených niekoľko desiatok prípadov (35) delta variantu. Zväčša išlo o osoby prichádzajúce zo zahraničia a ich úzke kontakty. Delta variant bol však identifikovaný aj u osôb, ktoré v zahraničí neboli. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v tejto veci okamžite začali epidemiologické vyšetrovanie a prijali protiepidemické opatrenia. Rizikom tohto variantu je jeho výrazne vyššia infekčnosť. Čiastočne sa môžu líšiť aj príznaky,“ spresnili epidemiológovia na stránke ÚVZ SR.


Skúsenosti a štúdie z krajín, kde už je delta variant rozšírený, ukazujú, že príznaky tohto variantu sa podobajú skôr na chrípku, nádchu, či alergiu.  Typickou je, podľa odborníkov ÚVZ SR, bolesť hlavy, bolesť hrdla, sekrécia z nosa a zvýšená teplota či horúčka.

„To môže často u ľudí vyvolať presvedčenie, že ide iba o bežné prechladnutie. Strata chuti a čuchu nemusí byť tak  častým prejavom. Ďalším príznakom môžu byť aj hnačky. Delta variantom sa častejšie infikujú aj mladšie osoby, ktoré môžu ľahšie príznaky podceniť a ochorenie šíriť ďalej,“ dodali.

Diagnostika delta variantu len na základe príznakov u ľudí, kde chýba anamnéza kontaktu, nie je možná a  ochorenie vylúči či potvrdí až RT-PCR test.  „Pre príznaky podobné bežným ochoreniam dýchacích ciest testovanie určite diagnostiku spresňuje,“ povedala hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.  Ako dodala, v letnom období je časté, že ľudia majú napríklad nádchu, bolesti  hlavy spôsobené pobytom  v neprimerane vychladených klimatizovaných priestoroch, keď sú vonku horúčavy. Pri podozrení na ochorenie je potrebné kontaktovať lekára, izolovať sa a absolvovať RT-PCR test. Delta variant od zatiaľ dominujúceho alfa variantu odlíši až následná sekvenácia.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje na dodržiavanie všetkých protiepidemických opatrení. Na riziká netreba zabúdať ani počas dovolenky, či už na Slovensku, alebo v zahraničí. Po návrate z cudziny je potrebné dodržať všetky stanovené postupy. Zaregistrovať sa cez formulár eHranica (okrem výnimiek) a dodržať prípadnú izoláciu a testovanie. Šírenie infekčnejšieho delta variantu vyzdvihlo, podľa MZ SR, dôležitosť očkovania proti Covid-19. 

Častými príznakmi delta variantu sú bolesť hlavy, hrdla, zvýšená teplota, kašeľ, sekrécia z nosa, hnačka.

01 - Modified: 2023-06-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedci izolovali ľudský gén, ktorý dokáže zastaviť väčšinu vírusov nebezpečnej vtáčej chrípky 02 - Modified: 2022-10-31 18:36:40 - Feat.: - Title: Ebola sa vracia: Vedci sa obávajú šírenia smrteľného vírusu. Ako sa pripravuje Slovensko? 03 - Modified: 2022-07-05 07:00:00 - Feat.: - Title: V lete treba dávať obzvlášť pozor na riziko ochorení z potravín 04 - Modified: 2022-05-17 05:00:00 - Feat.: - Title: Úrad verejného zdravotníctva: Toto je dôvod „záhadných“ povlakov na autách či parapetoch 05 - Modified: 2021-07-27 09:54:49 - Feat.: - Title: Česko ovládla delta, tvorí veľkú väčšinu nových prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 06:48