StoryEditor

Imunitný systém váži až dve kilá. Ako dokáže zabiť vírusom infikovanú bunku? Uznávaná vedkyňa prezradila tajomstvo imunity

20.06.2021, 11:05
Ktoré bunky nášho imunitného systému páchajú samovraždu a prečo? Ako zabijú vírus či nádor? Ako sa líši imunita mužov a žien? Aj na tieto otázky odpovedala vo svojej publikácii svetovo uznávaná česká imunologička.

Nové odpovede na otázky o toľko diskutovanej imunite teraz prináša kniha nazvaná Ako sa robí imunita („Jak se dělá imunita“) od svetovo uznávanej českej imunologičky Blanky Říhovej z Mikrobiologického ústavu českej Akadémie vied (AV ČR) a jej kolegu imunológa Marka Šťastného.

Ako sa na stránke akadémie píše, niekto ju posilňuje zdravou stravou, iný otužovaním. Ďalší sa venujú pohybu a sú takí, ktorí sa spoliehajú na výživové doplnky. Okrem toho je preukázané, že ju upevňuje dobrá nálada a optimizmus. Reč je o ľudskej imunite, ktorej sa najmä posledný rok a pol v súvislosti s pandémiou Covid-19 venuje veľká pozornosť.

„Imunitný systém je fascinujúci. Dokáže rozlíšiť 1013 až 1015 cudzích molekúl. Rozpozná až tisícku rôznych mikroorganizmov, ako sú baktérie, plesne či vírusy. Z nich sú pritom škodlivé iba niektoré, iné naopak potrebujeme. Imunitný systém však musí rozhodnúť, ktoré ponechať a ktorých sa zbaviť. O to sa stará viac ako tisíc miliárd buniek,“ začala svoje rozprávanie v knihe Ako sa robí imunita prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc.

Podľa nej, celý imunitný systém váži 1,5 až 2 kg. Hovorí sa o ňom ako o „rozptýlenom nervovom systéme“. Upozornila, že rovnako ako náš mozog, aj imunita má svoju pamäť, ktorá môže pretrvávať celý život, napríklad po prekonaní niektorých infekčných chorôb. „Dobre fungujúci imunitný systém pripomína perfektne cvičenú armádu. Negatívne ho ovplyvňuje nadmerný a dlhodobý stres, spánok ho zas posilňuje,“ spresnila vo svojej knihe profesorka Říhová.

Imunita ako auto

Ako v knihe autori zdôraznili, imunitný systém je veľmi zložitý ale aj maximálne logický. „Nič nie je ponechané na náhodu. Najdôležitejšie reakcie sú zmnožené, posilnené podobne ako je to u brzdového systému v aute, pretože neuskutočnenie určitej obrannej...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-11 06:15:50 - Feat.: 0 - Title: Českí vedci vyvíjajú materiály, ktoré by mohli nahradiť ľudské tkanivo 02 - Modified: 2021-06-13 14:01:52 - Feat.: 0 - Title: Českí vedci dokážu opraviť významný proteín
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 18:25