Nový dezinfekčný robot v NUDCH, BratislavaNUDCH
StoryEditor

Detská nemocnica získala nového dezinfekčného robota, čas medzi operáciami sa skrátil

19.06.2021, 18:45
Autor:
TasrTasr
V minulosti sa stávalo, že pri dezinfekcii priestorov, napríklad pri infekciách rezistentných na antibiotiká, potrebovali mať zatvorenú operačnú sálu 12 aj 24 hodín. Vďaka tomuto projektu sa tento čas výrazne skrátil a už po dvoch hodinách môžu lekári opäť operovať v bezpečných aseptických sálach.

Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave získal špeciálny robotický dezinfekčný systém. Vďaka nemu sa čas potrebný na dezinfekciu sály medzi operáciami výrazne skrátil. Na svojej stránke o tom informuje NÚDCH.

"V minulosti sa nám stávalo, že pri dezinfekcii priestorov, napríklad pri infekciách rezistentných na antibiotiká, sme potrebovali mať zatvorenú operačnú sálu 12 aj 24 hodín. Vďaka tomuto projektu sa tento čas výrazne skrátil a už po dvoch hodinách môžeme opäť operovať v bezpečných aseptických sálach," priblížil Peter Bartoň, riaditeľ NÚDCH. Nemocnica tak môže operovať viac pacientov.

Špeciálny robotický dezinfekčný systém sa používa na operačných sálach a všade tam, kde je v rámci nemocnice potrebné zabezpečiť prísny hygienicko-epidemiologický režim. Podľa NÚDCH systém funguje na princípe ultrafialového svetla a poskytuje veľmi rýchlu dezinfekciu priestorov. Pri prevádzke nevyžaduje dohľad a tak nie je personál nemocnice vystavený ďalšej záťaži.

"Počas pandémie sa robotický systém stal neoceniteľným pomocníkom, keď sme po každom pacientovi s ochorením alebo suspektným na ochorenie COVID-19 potrebovali dezinfikovať operačné sály, aby boli aseptické a bezpečné pre pacientov aj personál," skonštatovala Eva Ogibovičová, primárka Centrálnych operačných sál.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 13:49