StoryEditor

Začala sa výroba vakcín novej generácie. Veľký prehľad o nosových vakcínach proti Covid-19

13.06.2021, 08:00
Nová generácia vakcín proti koronavírusu, napríklad v podobe tabliet či sprejov do nosa, by mohla byť hotová na použitie už na jar budúceho roka.

Je to už pol roka, keď 8. decembra 2020 o pol siedmej ráno zaočkovali prvého človeka na svete proti Covid-19, a to 90- ročnú Britku Margaret Keenan. Na Slovensku ako prvý dostal vakcínu od Pfizer/BioNTech vlani 27. decembra infektológ, profesor Vladimír Krčméry v nitrianskej fakultnej nemocnici. Celosvetovo bolo podaných viac ako dve miliardy dávok očkovacej látky. V Európskej Únii má už prvú dávku 185 mil. a obe dávky takmer 96 milióna ľudí.

Na Slovensku k 11. júnu dostalo prvú dávku viac ako 777 000 a druhú viac ako milión ľudí. Odvtedy sa rozbehli snahy výskumníkov priniesť nielen univerzálnu vakcínu na Covid-19, ale aj ich čo najkomfortnejšiu verziu, napríklad v podobe spreju do nosa či tabliet.

Prvenstvo v boji proti Covid-19 si opäť plánuje pripísať na svoje konto Rusko. Už budúci rok chce zaregistrovať svoju nosovú vakcínu proti pandemickému vírusu, a to Sputnik V tentoraz vo forme spreja do nosa. Informovala o tom ruská spravodajská agentúra TASS.
Ako pre ňu uviedol šéf Gamalejovho národného výskumného centra epidemiológie a mikrobiológie, ktoré vakcínu vyvinulo, Alexander Gintsburg, „momentálne sa konajú predk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 17:35