StoryEditor

Mladší majú vedľajšie účinky častejšie ako starší. Prečo sa u niektorých po očkovaní na Covid-19 vôbec vyskytujú?

12.06.2021, 13:46
Ak ste deň, dva po prvej dávke nič nepociťovali neznamená to, že vakcína nefunguje. V zákulisí však očkovacie látky uviedli do pohybu aj druhú časť vášho imunitného systému, ktorá vďaka produkcii protilátok poskytne skutočnú ochranu pred vírusom.

Už viac ako 1 800 000 Slovákov dostalo svoju vakcínu.

V súvislosti s očkovaním proti Covid-19 Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k 10. júnu eviduje 5 795 hlásení podozrení na nežiaduce účinky, z toho závažných bolo 447. K vakcíne Sputnik V štátny ústav doposiaľ nezaznamenal žiadne hlásenia podozrení na nežiaduce účinky.

Ako sme vás informovali, keď dostaneme vakcínu, náš imunitný systém zareaguje na cudzie molekuly, ktoré tvoria akúkoľvek vakcínu, prostredníctvom dvoch rôznych systémov. Počiatočná odpoveď je dôsledkom takzvanej vrodenej imunitnej odpovede.

Ako vysvetlil pre New York Times profesor Robert Finberg, tento systém sa aktivuje hneď, len čo si naše bunky všimnú, že sme boli vystavení pôsobeniu cudzieho materiálu, od triesky po vírus. Jeho cieľom je eliminovať „votrelca“. Biele krvinky nazývané neutrofily a makrofágy putujú k „votrelcovi“ a pracujú na jeho zničení.

Dočasné vedľajšie účinky vrátane bolesti hlavy, únavy a horúčky sú normálnou odpoveďou na vakcíny a sú bežné. „D...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-05-17 06:01:59 - Feat.: 0 - Title: Čo sa deje v tele po zaočkovaní? Aký význam majú vedľajšie účinky?
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 15:53