ZdN/archív
StoryEditor

Úspešný príbeh slovenskej medicíny: Tisíca transplantovaná oblička zachránila ženu od dialýzy

11.06.2021, 14:58
Autor:
TASRTASR
V rovnaký deň banskobystrickí špecialisti transplantovali aj pečeň mužovi v terminálnom štádiu ochorenia.

Novú nádej na život dostal 47-ročný pacient s ochorením pečene v terminálnom štádiu a 46-ročná žena so zlyhávajúcimi obličkami. Transplantácie orgánov vykonali odborníci Transplantačného centra v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici v jeden deň, pričom išlo v poradí už o trojstú transplantáciu pečene a tisícu transplantáciu obličky.

Stalo sa tak práve počas Svetového dňa transplantácií orgánov. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Podľa nej stav oboch pacientov je veľmi dobrý. Žene s novou obličkou sa výrazne zlepší kvalita života, pretože už nebude musieť tráviť hodiny na dialýze. Transplantácia pečene sa zaraďuje medzi zachraňujúce život a muža zo Žiliny vráti do plnohodnotného života.

„Transplantácia orgánu je mimoriadne náročný chirurgický výkon pre pacienta aj pre zdravotnícke zariadenie, pretože je potrebné odobrať chorý orgán a voperovať darovaný cudzí tak, aby bol schopný napĺňať svoju funkciu. To, že môžeme ročne touto náročnou operáciou spolu s ďalšími transplantačnými centrami zachrániť život desiatkam pacientov, považujem za úspešný príbeh medicíny na Slovensku,“ zdôraznil Vladimír Baláž, vedúci lekár Transplantačného centra v Rooseveltovej nemocnici.

Jediné centrum zamerané na pečeň

Pandémia nového koronavírusu ovplyvnila i transplantačný program. V roku 2020 a 2021 poklesol počet transplantácií pečene v centre o polovicu, obličiek zhruba rovnako. Počas vlaňajšieho roka sa však nemocnici podarilo organizačnými zmenami inštitucionalizovať transplantačný program a zintenzívniť multiodborovú spoluprácu, čo je základ zabezpečenia jeho kontinuity a ďalšieho rozvoja. Bola tam zriadená Klinika transplantačnej chirurgie pri Slovenskej zdravotníckej univerzite a špecializované oddelenie odberov orgánov a transplantačných databáz.

Transplantačné centrum v Banskej Bystrici patrí medzi popredné pracoviská na Slovensku, ktoré vzniklo ešte v roku 1990. Prvú obličku transplantovali v roku 1991. Transplantácie pečene fungujú ako kontinuálny program od roku 2008 a ide o jediné centrum v SR, kde tento program zachraňujúci život vykonávajú

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 06:49